Tårtbotten - Lika delar / Tre lika

Vill du ha en hög och fin tårtbotten?
Då måste du testa detta recept, det blir världens bästa tårtbotten!
Receptet bygger på att man har 3 lika stora glas. Den första fyller man med ägg, den andra med lika mycket socker och den tredje med lika mycket vetemjöl. 
Vill man ha en luftigare botten kan man byta ut 1/3 av mjölet till potatismjöl. 
Vill du ha en chokladbotten så byter du ut 1/3 av mjölet till kakao. Den går även jättebra att göra glutenfri med glutenfritt mjöl, men ta då lite mer mjöl så att det är ca 1/2 cm högre än nivån på de andra glasen. I mjölglaset häller man sedan i bakpulver, 
Tips är att ta fram äggen i god tid så de hinner bli rumsvarma, de vispas bäst då.


Måtten för hur många ägg man ska ha beroende på storlek på bakformen kommer här:

18 cm form - 2 stora ägg, 1 tsk bakpulver
20 cm form - 3 stora ägg, 1 tsk bakpulver
24 cm form - 4-5 stora ägg, 1,5 tsk bakpulver
26 cm - 5-6 stora ägg, 2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ägg och socker i en bunke och vispa länge, det ska vara riktigt vitt och pösigt. Kan ta ca 5-10 min. Sikta sedan ner mjölglaset i äggblandningen och vänd försiktigt tills allt är blandat. Smöra och bröa en form och sätt gärna en krage av bakplåtspapper runt kanten så inte kakan svämmar över. Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen i ugnen. 

2 ägg - grädda ca 20 min
3-4 ägg - grädda ca 25-30 min
5-6 - grädda ca 35-40 min

Öppna inte ugnsluckan de första 20 minuterna då botten kan sjunka ihop. Känn med en sticka om botten är klar, stickan ska vara torr. Ta ut och låt svalna i formen.
Tips är att frysa in den då det kan vara lättare och smula mindre när man ska dela botten.






Kategori:
Glutenfritt, Tårta

Kommentera