Powered by Jasper Roberts - Blog

CakeByMary

En blogg om bakning...

Glassbomb med kladdkakebotten och italiensk maräng

Publicerad 2015-12-31 18:42:00 i Choklad, Dessert, Frukt/Bär, Glass, Hallon, Kladdkaka, Maräng, Nyår,

Ett sista tips till nyårsmiddagen och det är en härlig glassbomb med kladdkakebotten, en fyllning med vaniljglass och hallon och sedan täckt med en italiensk maräng som man bränner av. Skulle haft i tomtebloss men tyvärr var de slut i affären, annars hade det varit passande att ha det i glassbomben en dag som denna.
Längre ner ser ni bild på hur den såg ut inuti.


Kladdkakebotten
100 g smör
100 g choklad
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk kakao

Sätt ugnen på 175 grader. 
Smält smöret i en rejäl kastrull. Finhacka chokladen och blanda i det smälta smöret, och rör om tills all choklad har smält. Rör i socker, vaniljsocker och ägg. Sikta i mjöl, salt och kakao, och blanda tills smeten är jämn och fin. Häll smeten i en smord och bröad form, 24 cm i diameter, och grädda kakan mitt i ugnen i 15-20 min. Låt kakan svalna.

Fyllning
1,5-2 l vaniljglass
ca 300 g frysta hallon

Ta fram de frysta hallonen och låt de tina upp lite. Ställ fram glassen en stund så den mjuknar lite. Blanda hallonen med glassen. Ställ i frysen igen tills den ska användas.

Italiensk maräng
3 äggvitor
50 g socker
150 g socker
50 g vatten

Vispa äggvitan och 50 g socker till ett hårt skum. Se till att ha en ren bunke, helst i rostfri bunke eller glasskål. Koka under tiden sockret (150 g) och vatten till 118 grader.
Häll ner den varma sockerlagen i äggvitan under långsam vispning och fortsätt vispa på medelhastighet tills marängen svalnat.

Lägg kladdkakan på ett fat och häll på glassen. Bred på marängen och bränn av ytan med en brännare. Servera genast.


2015 -året som gått

Publicerad 2015-12-31 15:58:00 i

Sista dagen på detta året och det blir rätt naturligt att tänka tillbaka på året som har gått.
Det känns som att varje år går fortare och fortare och hela hösten har gått fram i racerfart! Startade bloggen i maj och det har nu gått åtta månader. Det är så roligt att se att ni är inne och tittar i bloggen, roligt att recepten uppskattas och att man kan sprida lite bakinspiration till andra.
Det har blivit mycket bakande och jag har provat väldigt många nya recept vilket jag tycker är roligt, samtidigt som jag passat på att dela med mig av gamla favoriter.
Ser fram emot ett nytt bakår och alla recept jag vill prova och dela med mig av.

Tack alla ni som följer mig på bloggen, Instagram och Facebook!

Jag har plockat fram de fem bakverk som har varit populärast hos er läsare under 2015.

Topp 5 2015
Ballerinatårta
No-bake Jordgubbscheesecake
Ballerinapaj
Chokladkaka utan mjöl & socker
No-bake Center Cheesecake

På Instagram har följande bilder varit de mest gillade bilderna under 2015

Topp 9 på Instagram

Gott Nytt År!
Kram Maria




Enkelt mozzarellafyllt bröd

Publicerad 2015-12-30 15:31:00 i Bröd,

Häromdagen så bjöd jag på 3-rätters och till förrätt skulle jag bjuda på en italiensk tomatsoppa. Ville ha något gott och lite matigare bröd till det, och provade då att göra ett bröd fyllt med minimozzarella. Eftersom jag hade lite tidsbrist så hann jag inte göra en egen deg, vilket jag tror skulle bli ännu godare, utan körde på en färdig pizzadeg istället.
Det funkade jättebra och jag kommer definitivt att göra denna flera gånger.
Jag gjorde dubbel sats och kunde då fylla både en form på 24 cm i diameter och en på ca 20 cm, och det gick åt på 8 personer.


1 påse minimozzarella (20 st)
1 ark färdig pizzadeg
flytande eller smält smör
1 vitlöksklyfta
pizzakrydda
riven ost

Sätt ugnen på 225 grader.
Rulla ut arken med pizzadeg och skär ut 20 rutor. Ta en ruta och lägg en minimozzarella i mitten och tryck ihop degen så att det är helt tätt runt mozzarella. Rulla ihop lätt till en liten boll och lägg i en smord form. Gör likadant med de resterande rutor, tills formen är full. Pressa ner en vitlöksklyfta i smöret och pensla bollarna. Strö över pizzakrydda och sedan lite riven ost.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 min eller tills brödet färg. 

Om

Min profilbild

Cake by Mary

Välkommen till min blogg! Maria heter jag och bor i Stockholm. Jag tycker det är otroligt roligt med både matlagning och bakning, och här på bloggen kommer ni att få ta del av min bakvärld. Följ mig när jag bakar alla typer av bakverk, hämtar inspiration till min bakning och delar med mig av recept och tips. Ett och annat matlagningsinlägg kanske också kommer med... :) Enjoy! Vill du kontakta mig så nås jag på: cakebymary8@gmail.com


Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

 
mytasteswe.com

Prenumerera och dela