Glassbomb med kladdkakebotten och italiensk maräng

Ett sista tips till nyårsmiddagen och det är en härlig glassbomb med kladdkakebotten, en fyllning med vaniljglass och hallon och sedan täckt med en italiensk maräng som man bränner av. Skulle haft i tomtebloss men tyvärr var de slut i affären, annars hade det varit passande att ha det i glassbomben en dag som denna.
Längre ner ser ni bild på hur den såg ut inuti.


Kladdkakebotten
100 g smör
100 g choklad
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk kakao

Sätt ugnen på 175 grader. 
Smält smöret i en rejäl kastrull. Finhacka chokladen och blanda i det smälta smöret, och rör om tills all choklad har smält. Rör i socker, vaniljsocker och ägg. Sikta i mjöl, salt och kakao, och blanda tills smeten är jämn och fin. Häll smeten i en smord och bröad form, 24 cm i diameter, och grädda kakan mitt i ugnen i 15-20 min. Låt kakan svalna.

Fyllning
1,5-2 l vaniljglass
ca 300 g frysta hallon

Ta fram de frysta hallonen och låt de tina upp lite. Ställ fram glassen en stund så den mjuknar lite. Blanda hallonen med glassen. Ställ i frysen igen tills den ska användas.

Italiensk maräng
3 äggvitor
50 g socker
150 g socker
50 g vatten

Vispa äggvitan och 50 g socker till ett hårt skum. Se till att ha en ren bunke, helst i rostfri bunke eller glasskål. Koka under tiden sockret (150 g) och vatten till 118 grader.
Häll ner den varma sockerlagen i äggvitan under långsam vispning och fortsätt vispa på medelhastighet tills marängen svalnat.

Lägg kladdkakan på ett fat och häll på glassen. Bred på marängen och bränn av ytan med en brännare. Servera genast.


Kategori:
Choklad, Dessert, Frukt/Bär, Glass, Hallon, Kladdkaka, Maräng, Nyår

Kommentera