Zucchinipaj med mozzarella och pesto

Detta är en härlig vegetarisk paj som passar bra i en italiensk buffé. Jag älskar mozzarella och det blir liksom så där härligt trådigt med den i botten av fyllningen. Den kan bli lite vattning av zucchinin så ett tips är att vattna ur den innan (strö salt över och låt stå i ca 30 min i ett durkslag). Jag köpte parmaskinka för att servera det till pajen. Tänkte att det kunde vara gott att ha det till för de som inte är vegetarianer och vill ha lite protein. Typiskt mig så glömde jag kvar skinkan i kylen när jag ställde fram all mat, men som tur är fanns det ju annat på buffén. Receptet kommer från ica.se.


Botten
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning
2 st mozzarellaost (à 125 g)
4 msk färdig pesto
3 ägg
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 medelstor zucchini

Topping
10-12 körsbärstomater (gärna i olika färger)
1/2 kruka finhackad basilika
1 msk olivolja
1 tsk balsamvinäger

Arbeta samman vetemjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta samman till en degboll. Svep in i plastfilm och låt degen vila svalt i ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader. Tryck eller kavla ut degen i en pajform, ca 24 min i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i ugnens mitt i ca 10 min.
Skär mozzarellan i tunna skivor och fördela i det förgräddade pajskalet. Bred ut pesto över mozzarellan. Vispa samman ägg, mjölk och kryddor och häll över. Hyvla tunna skivor zucchini med en osthyvel. Garnera pajen med skivorna i valfritt mönster. Grädda i ugnens mitt i ca 35 minuter eller tills pajen har stannat helt och är gyllenbrun och fin.
Skär tomaterna i bitar och blanda med basilika, olja och vinäger.
Toppa pajen med detta vid serveringen.


Kategori:
Matpaj/Pizza

Kommentera