Chokladcheesecake

En krämig och god cheesecake som man kan göra i god tid. Den klara sig väl inplastad i kylen 4-5 dagar och det går även bra att frysa in den. 


Botten
250 g Oreos
75 g rumsvarmt smör

Fyllning
400 g Philadelphia
2 dl crème fraiche, 34% fett
1/2 dl starkt, ljummet kaffe
200 g mörk choklad
2 ägg
3/4 dl strösocker

Ev garnering
250 g färska hallon
florsocker

Sätt ugnen på 175 grader. 
Klä en springform, ca 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smörj formens kant. 
Kör kakorna till smulor i en matberedare. Tillsätt smöret och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen tunt i formen. Låt stå kallt i kylen medan du förbereder fyllningen.
Rör philadelphia och crème fraîche smidigt tillsammans, och rör sedan i kaffet lite i taget. Hacka chokladen i mindre bitar, smält den i försiktigt och rör sedan ner i färskostblandningen. Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och blanda ner lite i taget i smeten. Rör ihop till en jämn smet  och häll den i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 min. Cheesecaken ska fortfarande vara lite lös i mitten, men stelnar i kylen. Låt svalna och sedan stå inplastad i kylen. Vill du frysa in tårtan låter du den stelna i kylen över natten. Lossa därefter formen, plasta in kakan och frys sedan in den. 
Vid servering - dekorera eventuellt tårtan med ett generöst lager hallon och strö över lite florsocker.


Kategori:
Cheesecake, Choklad, Frukt/Bär, Oreo

Kommentera