Kokosmarängtårta med vitchoklad och bär

Idag är det Mors dag och vad passar då inte bättre än en god, somrig tårta?! Den består av en härlig kokosmarängbotten och en underbart god vitchokladmousse. 
På det kommer sedan en massa härliga bär...mums!
Det går med fördel att göra bottnen innan och låta den stå framme i rumstemperatur. Fyllningen går också att förbereda dagen innan och låta den stå i kylen över natten så att den sätter sig.
Denna tårtan passar även glutenintoleranta.



Botten
4 äggvitor (120g)
1 dl strösocker
2 dl kokosflingor

Fyllning
5 dl vispgrädde
200 g vitchoklad
1 gelatinblad

Garnering
2 dl hallon
2 dl jordgubbar
1 dl blåbär 
citronmeliss

Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitorna till riktigt hårt skum, och tillsätt sockret lite i taget och fortsätt att vispa lite till.  Vänd ner kokosflingorna. Sätt fast ett smort bakpapper i en smord springform, ca 24 cm i diameter. Bred ut smeten i formen. Grädda botten mitt i ugnen i ca 2 timmar.

Blötlägg gelatinbladet i rikligt med kallt vatten i 10 minuter. Vispa 4 dl av grädden (inte för hårt) och koka upp resterande 1 dl. Hacka chokladen fint och häll sedan den kokta grädden över och rör till en slät massa. Lägg i gelatinet och rör tills det smält. Vänd sedan försiktigt ner den vispade grädden och låt stelna i kylen ett par timmar, gärna över natten.

Bred moussen på kakan. Ansa bären, dela jordgubbarna i klyftor eller halvera dem. Toppa tårtan med bären och garnera med citronmeliss.
Kategori:
Frukt/Bär, Glutenfritt, Kokos, Maräng, Midsommar, Tårta, Vitchoklad

Kommentera