Powered by Jasper Roberts - Blog

CakeByMary

En blogg om bakning...

Oreofudge

Publicerad 2015-11-30 22:38:00 i Godis, Jul, Oreo, Vitchoklad,

Tycker du att det är jobbigt att göra julgodis för att det är krångligt och det ska kokas till olika temperaturer? Då har jag ett tips till dig! Denna Oreofudge är så enkel att göra att du rör ihop den på typ 10 minuter! Den är inte bara enkel att göra utan den är grymt god också!


500 g vit choklad
1 burk sötad kondenserad mjölk
25 g smör
1 tsk vaniljextrakt
ca 20 st Oreokakor
(en nypa salt)

Klä en form, 20x20 cm, med bakplåtspapper. Finhacka kakorna.
Lägg choklad, kondenserad mjölk och smör i en kastrull och smält samman på låg värme. Rör hela tiden sakta i blandningen. Viktigt att hålla låg värme så att det inte blir för varmt för då finns det risk att den skär sig. Ta av kastrullen från plattan när allt har smält samman.  Rör försiktigt ner vaniljextrakt och de hackade kakorna, spar lite av kakorna att strö ovanpå. Häll upp i formen  och strö över resterande kaksmul. Låt svalna och ställ sedan i kylen att stelna helt. Skär i bitar och förvara i kyl.


Saffranskaka med vitchokladganache

Publicerad 2015-11-29 22:37:00 i Jul, Mjuk kaka, Saffran, Vitchoklad,

Första advent är äntligen här!
Visst är det mysigt med den här tiden som vi har framför oss nu?! Allt det fina julpynt man ser överallt, härliga julmarknader man kan besöka, den goda julmaten och för att inte tala om alla goda julbakverk och julgodis.
Denna saftiga saffranskaka gjorde jag idag. Kom på att jag för en tid sedan köpte en Brioche-form och tänkte att det kunde vara fint att använda den till denna kaka. Gjorde sedan en chokladganache på vit choklad som jag hällde över och strödde på några granatäppelkärnor. Den var fantastiskt god med tydlig smak av saffran. Perfekt med en liten kopp glögg!


200 g smör
0,5 g saffran (1 påse)
3 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Vitchokladganache
100 g vit choklad
0,5 dl vispgrädde

Garnering
Granatäppelkärnor

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smöret. Stöt saffranet i en mortel med 1 msk av sockret. Blanda det med det smälta smöret. Vispa ägg och resten av sockret poröst. Rör ner smöret och mjölken. Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smeten. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 minuter. Låt kakan stå i formen på ett galler ca 5 minuter innan kanten på formen lossas. Låt kakan kallna. 

Hacka den vita chokladen. Värm grädden och ta av från plattan när det precis börjar koka. Häll i chokladen och rör till all choklad har smält. Låt svalna något och häll sedan över kakan.
Garnera med granatäppelkärnor.

Pepparkakssnittar

Publicerad 2015-11-27 22:33:00 i Jul, Kakor, Kanel, Kardemumma, Pepparkaka,

Nu är det inte långt kvar till advent och det är en så mysig tid som vi har framför oss nu. Älskar den här perioden när julpyntet kommer fram och all mysig belysning. Sedan är det ju otroligt roligt att förbereda med julbak och julgodis. Dessa kakor är grymt enkla och går fort att göra, sedan är de riktigt goda också!


100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 msk sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk pepparkakskrydda

Sätt ugnen på 175 grader. 
Blanda alla ingredienser i en skål till en smidig deg. Halvera degen och forma till 2 rullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och platta ut dem. Grädda i ca 12-15 minuter. Ta ut plåten och skär kakorna diagonalt. Låt svalna.

Om

Min profilbild

Cake by Mary

Välkommen till min blogg! Maria heter jag och bor i Stockholm. Jag tycker det är otroligt roligt med både matlagning och bakning, och här på bloggen kommer ni att få ta del av min bakvärld. Följ mig när jag bakar alla typer av bakverk, hämtar inspiration till min bakning och delar med mig av recept och tips. Ett och annat matlagningsinlägg kanske också kommer med... :) Enjoy! Vill du kontakta mig så nås jag på: cakebymary8@gmail.com


Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

 
mytasteswe.com

Prenumerera och dela