Klassisk Smörgåstårta

Idag är det Smörgåstårtans dag! 
Visste ni att smörgåstårtan fyller 50 år i år? 
Det var nämligen 1965 som konditorn Gunnar Sjödahl ska ha uppfunnit den och hans födelsedag, den 13 november, har utsetts till Smörgåstårtans dag.
Jag valde att göra en klassisk smörgåstårta med ägg/räkor, skinka/mimosasallad och leverpastej/smörgåsgurka. Den har vi gjort i många år i vår familj, och har alltid varit väldigt omtyckt. Det som är roligt med smörgåstårta är att det idag finns så många olika smaker, en del väldigt annorlunda. Räkor och lax är en av favoriterna, italiensk vill man ju gärna prova någon gång, sedan finns det även med smaker från Mellanöstern vilket kan vara spännande. Det får helt enkelt bli fler tillfällen för smörgåstårta framöver...
Jag valde att göra brödet till smörgåstårtan själv, receptet hittar du här.


Fyllning 1
500 g keso
4 st hackade ägg
150 g handskalade grovhackade räkor
färsk hackad dill

Fyllning 2
200 g hackad skinka
1 dl vispad grädde
0,5-1 dl majonäs
1 burk fruktcocktail

Fyllning 3
200 g leverpastej 
1 dl vispad grädde
200 g hackad smörgåsgurka

Garnering 
3 dl vispad grädde
majonäs
sallad
tomat
ägg 
räkor
citron
gurka

Blanda ihop varje fyllning för sig. Dela brödet i fyra delar och fyll varje lager med en fyllning. Rör ihop den vispade grädde till garneringen med majonäs. Ta så mycket så du tycker den smakar bra, det är så olika hur mycket majonässmak man vill ha. Bred detta över hela tårtan och låt den stå över natten så att den saftar till sig. Dekorera tårtan innan servering.
Kategori:
Bröd, Smörgåstårta

Kommentera