Räkmacka

 
Tycker det är rätt roligt med temadagar och tittar man i temakalender så är 14 oktober Räkmackans dag. Tydligen var det Arlanda Flygplats som 2010 instiftade denna dag, och det med anledning att man säljer flera tusen räkmackor i veckan.
Inte så konstigt då det måste vara den godaste mackan som finns!
Jag har valt att göra en klassisk räkmacka med ägg, majonäs och räkor. Jag tycker man ska ha vitt bröd till räkmackan, men det finns säkert de som hellre vill ha ett rågbröd. Receptet till de fluffiga tekakorna jag har använt till min räkmacka hittar du här.
 
Räckmacka, 2 st 
2 tekakor
smör
krispsallad eller grönsallad
2 hårdkokta ägg
hemmagjord majonäs, se recept nedan
1 burk handskalade räkor
dill
citron
gurka
tomat
 
Majonäs
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 1/2 dl rapsolja
salt & peppar
 
Vispa ihop äggula och senap i en skål. Tillsätt oljan droppvis under vispning. Smaksätt med salt och nymald peppar. 
Låt räkorna i lake rinna av väl. Bred tekakorna med smör och lägg ett salladsblad på varje kaka. 
Skala, skiva och lägg ett ägg på varje tekaka. Fördela majonäsen över äggen och toppa med räkorna. 
Garnera med dill, citron, gurka och ev tomat.
Kategori:
Bröd, Smörgås

Kommentera