Ballerina-bullar med nougat

Kanelbullen måste vara den mest omtyckta bullen vi har, så det är ju inte konstigt att den har fått en egen dag. På söndag är det återigen Kanelbullens Dag, och i år blir det 16:e gången vi firar denna underbart goda bulle. 
Tror i stort sett alla har barndomsminnen till kanelbullar - bakstunder med mamma, doften av nybakade bullar, mysiga fikastunder med bullar och saft, och skulle man ut på någon skolutflykt så var ju bullar nästan ett måste. Är det nån mer än jag som brukade äta kanterna först för att äta det goda i mitten sist?
Har du bakat alldeles för mycket kanelbullar sista tiden och vill ha lite variation på söndag så kan jag tipsa om dessa Ballerina-bullar. Saftiga bullar med en härlig nougatfyllning tillsammans med Ballerina bitar.
 
 
 
Deg
2,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
50 g jäst
1 tsk salt
0,5 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk stött kardemumma
ca 13 dl vetemjöl special
150 g rumsvarmt smör
 
Fyllning
200 g rumsvarmt smör
300 g nougat
1 dl florsocker
2 pkt Ballerina Original
 
Topping
1 ägg
Ballerina-smul
 
Värm mjölk och grädde till 37 grader. Lös upp jästen i lite av mjölkblandningen, och häll sedan i resten. Tillsätt salt, socker, sirap, kardemumma och mjöl. Blanda väl, helst med en köksmaskin. Tillsätt smöret i kuber och låt maskin bearbeta degen i ca 10 min. Låt jäsa under bakduk i 1 timme. 
Förbered fyllning genom att blanda smör, nougat och florsocker. Lyft bort det övre kexet (den ljusa utan fyllning) på ca hälften av Ballerina-kexen och lägg de åt sidan. Hacka de övriga kexen.
Ta upp degen ur bunken och knåda den i några minuter. Dela degen i 2 delar och kavla ut en del till en rektangel. Bred på hälften av fyllningen och strö över hälften av Ballerinabitarna. Rulla ihop och skär degen i bitar.  Lägg bullarna i formar på en plåt. Gör likadant med resterande deg och fyllning. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter. 
Hacka de undanlagda ljusa kexen. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på kexsmulet. Grädda bullarna i 225 grader i ca 8-10 minuter.
 
 
 
 
Kategori:
Ballerina, Bullar, Nougat

Kommentera