Powered by Jasper Roberts - Blog

CakeByMary

En blogg om bakning...

Valborgstårta - tårta med passionsfrukt&hallon

Publicerad 2016-04-29 19:31:00 i Frukt/Bär, Hallon, Lime/Citron, Tårta, Tårtfyllning, Vitchoklad,

Såg ni finalen i Sveriges Mästerkock? Då vet ni att Catarina König vann med denna finaltårta, eller Catarinatårta som den kallas. En tårta med citronbottnar, fylld med passionscurd och hallonmousse och slutligen täckt med en underbar vit chokladfrosting. Man förstår ju att hon vann för den kombination är ju oslagbar!
Söt och syrlig på samma gång.
I helgen är det Valborg och jag tycker alltid att det är blåsigt och kallt när man står ute och väntar på att de ska tända Valborgsbrasan, men nu så ska det tydligen bli varmt i helgen så vi håller tummarna för det. Jag tyckte att det kunde passa med en blommig tårta till Valborg och jag har velat prova Catarinas finaltårta sedan jag såg programmet, så här kommer min Valborgstårta!
Den skiljer sig lite utseendemässigt från Catarinatårtan. Nedan ser ni mer info om vilka tyllar (munstycke till spritspåsen) jag har använt till dekorationen.
 
 
Citrontårtbotten
1 dl vetemjöl special
1 tsk bakpulver
1 dl potatismjöl
1 tsk vaniljpulver
4 ägg
2 dl strösocker
rivet skal från 1 citron
 
Passionscurd
7 passionsfrukter
3/4 dl strösocker
1 citron, pressad saft från hela, rivet skal från halva
1 msk majsstärkelse
1 ägg + 2 äggulor
50 g smör
 
Hallonmousse
2 1/2 dl hallon, gärna frysta (250 g)
3 gelatinblad
100 g Philadelphiaost
3/4 dl florsocker
2 dl vispad grädde
 
Vit chokladfrosting
200 g vit choklad
250-300 g rumstempererat smör
4 dl florsocker
300 g Philadelphiaost
1-2 krm röd karamellfärg
 
Dekoration
vita sockerpärlor
rosa sockerpärlor
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
Smöra och mjöla två springformar, ca 20 cm i diameter. Pudra lite vaniljsocker i botten på båda formarna. Blanda mjöl, bakpulver, potatismjöl och vaniljpulver väl med en gaffel i en bunke. Vispa ägg och socker poröst. När det är vitt och fluffigt, vänd försiktigt ner mjölblandningen och rivet citronskal med slickepott. Rör inte för mycket, då tappar smeten sin lustighet. Häll upp smeten jämnt i formarna, ställ in i ugnen och grädda i 25-25 minuter. Prova med sticka, botten är klar om den kommer upp kladdfri. Låt svalna något, och stjälp sedan upp bottnarna på ett fat.
 
Gröp ur passionsfrukter i en liten kastrull. Låt koka ihop tillsammans med socker och saft från en halv citron. Koka tills sockret smält. Sila sedan bort kärnorna med en sil och släng bort dem. 
Vispa ner ägget, äggulor och majsstärkelse blandat med pressad citron från resterande halva citron i passionssaften. Rör hela tiden på medelhög värme tills kurden tjocknar. Låt inte kurden koka, då spricker den. Ta bort kurden får plattan och vispa till sist i smöret. Häll upp i en skål och låt svalna i kylen.
 
Blötlägg gelatinbladen till hallonmoussen. Koka upp hallonen och sila bort kärnorna. Se till att få ur all saft från hallonen genom att trycka och dra med en sked. Smält gelatinbladen i en kastrull tillsammans med 2 matskedar hallonpuré. Rör sedan samman den varma hallonpurén med den avsvalnade. Vispa upp florsocker och Philadelphiaost i en bunke. Tillsätt hallonpurén och vispa. Vänd till sist försiktigt ner vispad grädde och ställ in i kylen. Låt stelna till en mousse i kylskåp, det tar ungefär en timme.
 
Smält den vita chokladen över vattenbad. Låt svalna. Vispa det rumstempererade smöret fluffigt och häll droppvis ner den smälta, avsvalnade chokladen. Vänd sedan ihop det med Philadelphiaost och florsocker. Dela upp frostingen i två skålar och färga den ena skålens frosting med lite röd karamellfärg till rosa. 
 
Lossa bottnarna från formarna. Dela vardera botten till två delar. Lägg ut en första botten på ett fat. Bred på hälften av hallonmoussen jämnt och lägg på nästa botten. Stryk sedan på passionscurden i ett jämnt och fint lager och lägg på nästa botten. Bred till sist ut resterande hallonmousse och lägg på sista tårtbotten. Täck tårtan med ett jämnt lager utav den gulvita chokladfrostingen. Fyll resterande forsting i en spritspåse och spritsa rosor som täcker hela ytan. Avsluta ev. med att dekorera med sockerpärlor. Ställ i kylen så att tårtan hålls kall till servering.
 
 
 
 
Till rosorna har jag använt Wiltons 1M och tulpanerna har jag gjort med en tulpantyll. 
Bladen och kantdekorationen är gjorda med Wiltons nr 67.
 
 
 
 

Chocolate Overload Cake

Publicerad 2016-04-24 14:08:00 i Barnkalas, Choklad, Oreo, Tårta, Tårtfyllning,

Chocolate Overload Cake såg jag nog för första gången i höstas och har sedan dess alltid velat göra en. Bilderna på härliga chokladtårtor överösta med massa choklad fick det att vattnas i munnen på mig. Jag valde att göra en tårta med riktigt saftiga chokladbottnar och med en fyllning av cookies n' cream. Tårtan täcks sedan med en härlig chokladmarängsmörkräm, och därefter hälls det chokladganache över den innan man toppar tårtan med massa goda chokladbitar. Receptet på chokladbottnarna minns jag inte var jag hittade, men de är helt klart ett av mina favoritrecept då de blir riktigt saftiga. Jag gillar idén med att överösa tårtan med massa god choklad, kan tänka mig att en sån här tårta är riktigt uppskattad på barnkalas eller för en riktig chocoholic!


Chokladbotten
2 ägg 
2,5 dl filmjölk
2,5 dl starkt kaffe
1,25 neutral olja, t.ex. raps- eller solrosolja
200 g mjöl
450 g socker
75 g kakao
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk vaniljsocker

Smörj och mjöla 3 st engångsformar ca 20 cm i diameter. 
Sätt ugnen på 175 grader. 
Vispa ägg, filmjölk,  olja och kaffe. Lägg i alla torra ingredienser och vispa till en jämn smet. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i ca 30-35 min. Låt de kallna innan du tar ut dem ur formarna.

Cookies n' Cream-fyllning
400 g Philadelphiaost
2,5 dl florsocker
4 dl vispgrädde
1 paket Oreokakor

Blanda färskost och florsocker. Vispa grädden och vänd ner i färskostblandningen. Krossa oreokakorna och blanda ner i fyllningen.

Marängsmörkräm med choklad
150 g mjölkchoklad
225 g rumstempererat osaltat smör
1 tsk vaniljsocker
75 g äggvita
110 g strösocker
1 nypa salt

Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron. Låt svalna till ljummen temperatur. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål och sätt i ett vattenbad. Värm upp tills alla sockerkristaller har lösts upp. Vispa lite i äggblandningen då och då. Ta bort skålen från värmen och vispa marängen med elvisp tills marängen är styv och har svalnat. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter chokladen.

Chokladganache
150 g choklad
1 dl grädde
35 g smör

Hacka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull. Värm tills chokladen har smält, rör då i smöret. Låt svalna något innan den hälls på tårtan så att marängsmörkrämen inte smälter.

Garnering
Kinder Ägg
Kinder Maxi
Kinder Mini
Kinder Bueno
Kinder Bueno Mini
Ferrero Rocher
Polly
Kex Choklad
Kex Choklad Minirutor
Lindt Lindor Mjölkchoklad

Montering
Lägg en tårtbotten på ett tårtfat och lägg på hälften av fyllning. Lägg på den andra tårtbotten och lägg på resterande fyllning, och avsluta med att lägga på den sista tårtbotten. 
Bred marängsmörkrämen över hela tårtan. Ställ i kylen så att den stelnar till lite. Den är under denna period som du kan göra chokladganachen. När ganachen svalnat något häll lite i taget på toppen av tårtan och bred den försiktigt ut mot kanterna. Med jämna mellanrum petar du ut ganachen över kanten så att den rinner ner längst med sidorna. Ställ i kylen så att den får stelna till lite. 
Garnera sedan tårtan med massor av chokladbitar. 





Krämig rabarberpaj med mandelsmul

Publicerad 2016-04-19 19:13:00 i Frukt/Bär, Nötter/Frön, Paj, Rabarber, Vanilj,

Denna goding hittade jag på en tysk blogg - Knusperstübchen. Det är en krämig paj fylld med vaniljkräm, rabarber och som toppas med mandelsmul. Jag tog med pajen till jobbet och bjöd kollegorna på den. Den fick väldigt bra betyg, det var många som tyckte att den var jättegod och en kollega sa t.o.m. att det var bland det godaste han ätit och att han tagit tre bitar!! Jag kunde inte låta bli att prova en bit och den var verkligen god, så denna kommer jag definitivt göra igen!


Rabarber
4-5 stänger rabarber
2 st citroner
50 g socker

Fyllning
4 st äggulor
100 g socker
frön från 1 st vaniljstång
2 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
40 g mjöl
2 dl grädde

Botten
225 g mjöl
100 g socker
150 g smör
150 g hackad mandel

Riv ner skalet från citronerna i en skål och pressa även i citronsaften. Skär rabarbern i små bitar och häll i skålen med citronsaften. Blanda i sockret. Låt stå minst 1 timme, helst över natten.
Sila sedan rabarber och spara på saften till fyllningen, och ställ rabarber åt sidan.
Blanda 4 äggulor till fyllningen tillsammans med socker, fröna från vaniljstången och hälften av mjölken (1 dl) och vispa tills det är skummigt. Häll i vaniljsocker och mjöl och blanda väl. Häll resten av mjölken (1 dl), grädden och saften från rabarbern i en kastrull och koka upp. Häll äggblandningen i kastrullen under ständig omröring tills krämen har tjocknat. Ta kastrullen av plattan och lägg direkt på folie över krämen. Ställ åt sidan.
Blanda ihop smör, socker och mjöl till en smulig deg. Tryck ut 3/4 av degen i en smörad pajform, ca 24 cm i diameter. Häll på krämen i pajformen och fördela rabarbern över krämen. Blanda den resterade smuldegen med den hackade mandeln. Smula den över rabarbern och grädda pajen i ugnen 180 grader i 30-45 min, tills pajen är gyllenbrun. Låt pajen svalna i ca 45 minuter innan den tas ut ur formen.

Om

Min profilbild

Cake by Mary

Välkommen till min blogg! Maria heter jag och bor i Stockholm. Jag tycker det är otroligt roligt med både matlagning och bakning, och här på bloggen kommer ni att få ta del av min bakvärld. Följ mig när jag bakar alla typer av bakverk, hämtar inspiration till min bakning och delar med mig av recept och tips. Ett och annat matlagningsinlägg kanske också kommer med... :) Enjoy! Vill du kontakta mig så nås jag på: cakebymary8@gmail.com


Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

 
mytasteswe.com

Prenumerera och dela