Lakritskladdkaka med lakritschokladtryffel

Idag är det Lakritsdagen!
Jag har alltid gillat saltlakrits men har sällan känt sug efter lakrits som flera i min omgivning gör. För 2 år sedan var jag på Lakritsmässan och provade mig igenom flera olika typer av lakrits. Jag testade bl.a. chokladdoppade lakritsbitar och jag blev beroende! Sedan dess har även jag känt det där suget efter saltgodis och köper nu ofta lakrits, och min favorit - chokladdoppad lakritskola finns bara på Chokladfestivalen eller Lakritsfestivalen. Som tur är så är det dags för Lakritsfestivalen nu den 23-24 april så snart får jag köpa min lakritskola igen! Gillar ni lakrits så måste ni passa på att gå på Lakritsfestivalen. Man får möjlighet att prova en massa olika typer av lakrits och det är ett bra tillfälle att köpa på sig en massa gott! Min favoritmonter är Nammi Godis - där det finns allt ifrån riktigt, riktigt supersalta till härliga chokladbitar fyllda med lakrits.
En annan favorit jag har fått det senaste året är Center Salmiak, en len och god chokladpralin fylld med en mjuk saltlakritkola. Just kombinationen choklad och lakrits blir så grymt gott, så jag var bara tvungen att prova att göra en kladdkaka med center salmiak och toppa den med en härlig lakritschokladtryffel. Lakritspulver och Salmiaksalt hittade jag i butiken Lakritsroten som ligger på Sveavägen i Stockholm och som bara säljer lakritsprodukter. Man kan även beställa online om man inte bor i Stockholm.


Kladdkaka
100 g smör
150 g Center Salmiak
2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk kakao

Lakritschokladtryffel
0,5 dl grädde
200 g choklad
50 g smör
3 tsk lakritspulver
1,5 tsk salmiaksalt

Garnering
Center Salmiak

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en rejäl kastrull. Ta av kastrullen från plattan och häll i center. Rör om tills chokladen har smält. Rör sedan i socker och ägg. Sikta i mjöl, salt och kakao. Blanda tills smeten är jämn och fin. Häll smeten i en smörad och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 min. Låt svalna.
Finhacka chokladen till tryffeln. Värm grädde i en kastrull och rör ner chokladen. Klicka i smöret och rör till en jämn smet. Blanda i lakritspulver och salmiaksalt. Häll tryffel över kladdkakan och ställ i kylen för att stelna.Kategori:
Choklad, Kladdkaka, Lakrits

Kommentera