CakeByMary

En blogg om bakning...

Valborgstårta - tårta med passionsfrukt&hallon

Publicerad 2016-04-29 19:31:00 i Frukt/Bär, Hallon, Lime/Citron, Tårta, Tårtfyllning, Vitchoklad,

Såg ni finalen i Sveriges Mästerkock? Då vet ni att Catarina König vann med denna finaltårta, eller Catarinatårta som den kallas. En tårta med citronbottnar, fylld med passionscurd och hallonmousse och slutligen täckt med en underbar vit chokladfrosting. Man förstår ju att hon vann för den kombination är ju oslagbar!
Söt och syrlig på samma gång.
I helgen är det Valborg och jag tycker alltid att det är blåsigt och kallt när man står ute och väntar på att de ska tända Valborgsbrasan, men nu så ska det tydligen bli varmt i helgen så vi håller tummarna för det. Jag tyckte att det kunde passa med en blommig tårta till Valborg och jag har velat prova Catarinas finaltårta sedan jag såg programmet, så här kommer min Valborgstårta!
Den skiljer sig lite utseendemässigt från Catarinatårtan. Nedan ser ni mer info om vilka tyllar (munstycke till spritspåsen) jag har använt till dekorationen.
 
 
Citrontårtbotten
1 dl vetemjöl special
1 tsk bakpulver
1 dl potatismjöl
1 tsk vaniljpulver
4 ägg
2 dl strösocker
rivet skal från 1 citron
 
Passionscurd
7 passionsfrukter
3/4 dl strösocker
1 citron, pressad saft från hela, rivet skal från halva
1 msk majsstärkelse
1 ägg + 2 äggulor
50 g smör
 
Hallonmousse
2 1/2 dl hallon, gärna frysta (250 g)
3 gelatinblad
100 g Philadelphiaost
3/4 dl florsocker
2 dl vispad grädde
 
Vit chokladfrosting
200 g vit choklad
250-300 g rumstempererat smör
4 dl florsocker
300 g Philadelphiaost
1-2 krm röd karamellfärg
 
Dekoration
vita sockerpärlor
rosa sockerpärlor
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
Smöra och mjöla två springformar, ca 20 cm i diameter. Pudra lite vaniljsocker i botten på båda formarna. Blanda mjöl, bakpulver, potatismjöl och vaniljpulver väl med en gaffel i en bunke. Vispa ägg och socker poröst. När det är vitt och fluffigt, vänd försiktigt ner mjölblandningen och rivet citronskal med slickepott. Rör inte för mycket, då tappar smeten sin lustighet. Häll upp smeten jämnt i formarna, ställ in i ugnen och grädda i 25-25 minuter. Prova med sticka, botten är klar om den kommer upp kladdfri. Låt svalna något, och stjälp sedan upp bottnarna på ett fat.
 
Gröp ur passionsfrukter i en liten kastrull. Låt koka ihop tillsammans med socker och saft från en halv citron. Koka tills sockret smält. Sila sedan bort kärnorna med en sil och släng bort dem. 
Vispa ner ägget, äggulor och majsstärkelse blandat med pressad citron från resterande halva citron i passionssaften. Rör hela tiden på medelhög värme tills kurden tjocknar. Låt inte kurden koka, då spricker den. Ta bort kurden får plattan och vispa till sist i smöret. Häll upp i en skål och låt svalna i kylen.
 
Blötlägg gelatinbladen till hallonmoussen. Koka upp hallonen och sila bort kärnorna. Se till att få ur all saft från hallonen genom att trycka och dra med en sked. Smält gelatinbladen i en kastrull tillsammans med 2 matskedar hallonpuré. Rör sedan samman den varma hallonpurén med den avsvalnade. Vispa upp florsocker och Philadelphiaost i en bunke. Tillsätt hallonpurén och vispa. Vänd till sist försiktigt ner vispad grädde och ställ in i kylen. Låt stelna till en mousse i kylskåp, det tar ungefär en timme.
 
Smält den vita chokladen över vattenbad. Låt svalna. Vispa det rumstempererade smöret fluffigt och häll droppvis ner den smälta, avsvalnade chokladen. Vänd sedan ihop det med Philadelphiaost och florsocker. Dela upp frostingen i två skålar och färga den ena skålens frosting med lite röd karamellfärg till rosa. 
 
Lossa bottnarna från formarna. Dela vardera botten till två delar. Lägg ut en första botten på ett fat. Bred på hälften av hallonmoussen jämnt och lägg på nästa botten. Stryk sedan på passionscurden i ett jämnt och fint lager och lägg på nästa botten. Bred till sist ut resterande hallonmousse och lägg på sista tårtbotten. Täck tårtan med ett jämnt lager utav den gulvita chokladfrostingen. Fyll resterande forsting i en spritspåse och spritsa rosor som täcker hela ytan. Avsluta ev. med att dekorera med sockerpärlor. Ställ i kylen så att tårtan hålls kall till servering.
 
 
 
 
Till rosorna har jag använt Wiltons 1M och tulpanerna har jag gjort med en tulpantyll. 
Bladen och kantdekorationen är gjorda med Wiltons nr 67.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Cake by Mary

Välkommen till min blogg! Maria heter jag och bor i Stockholm. Jag tycker det är otroligt roligt med både matlagning och bakning, och här på bloggen kommer ni att få ta del av min bakvärld. Följ mig när jag bakar alla typer av bakverk, hämtar inspiration till min bakning och delar med mig av recept och tips. Ett och annat matlagningsinlägg kanske också kommer med... :) Enjoy! Vill du kontakta mig så nås jag på: cakebymary8@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela