Rabarberdessert i glas

När jag skapade denna dessert så hade jag bestämt att jag ville göra något med rabarberkompott. Till det så ville jag ha något crunchigt och valet blev en kanelcrumble. Sedan ville jag något som var motsatsen till den crunchiga crumblen och den syrliga kompotten och så då fick det bli en len och god vaniljkräm. Kombinationen rabarber och jordgubb är ju något som är väldigt gott så den fick toppas med färska jordgubbar och den italienska marängen fick vara med för att jag helt enkelt älskar italiensk maräng! Resultatet blev denna Rabarberdessert i glas som påminner om rabarberpaj. Jag gjorde mindre portioner då den var med på min Afternoon Tea.
 
Rabarberkompott
150 g rabarber
1/2 dl vatten
1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
 
Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka tills rabarbern mjuknat. 
Låt kallna.
 
Vaniljkräm
1 dl marsánpulver
2 1/2 msk mjölk
1 dl vispgrädde
 
Blanda marsánpulver och mjölk till en tjock kräm. Vispa grädden och blanda med marsánkrämen.

Italiensk maräng
150 g strösocker
60 g vatten
75 g äggvita

Koka upp socker och vatten till 121 grader. Vispa under tiden äggvitor på medelhög hastighet. Häll sockerlagen med en tunn stråle över äggvitorna medan de konstant vispas på max i mixern. Vispa tills den svalnat av.

Övriga ingredienser
färska jordgubbar

Lägg lite kanelcrumble i varje glas. Varva sedan vaniljkräm rabarberkompott, och avsluta med att skiva i 1-2 jordgubbar. Strö över lite kanelcrumble och avsluta med att spritsa i lite italiensk maräng som bränns av.

 
Kategori:
Afternoon Tea, Brunch, Dessert, Midsommar, Rabarber

Kommentera