Powered by Jasper Roberts - Blog

CakeByMary

En blogg om bakning...

Kokosdrömmar

Publicerad 2016-01-30 17:57:00 i Kakor, Kokos,

Gillar du kakor? Kakor som smälter i munnen? Kakor smakar kokos?
Bra, då har du hittat det perfekta receptet här!
Receptet ger ca 50 kakor.


100 g smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl olja
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl
2 dl kokos

Sätt ugnen på 150 grader.
Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt. Tillsätt oljan lite i sänder. Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör ner det i degen. Arbeta in resten av mjölet och kokosen. Forma till bollar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min.

Semmelkladdkaka

Publicerad 2016-01-27 21:52:00 i Kardemumma, Kladdkaka, Mandel,

Hittade det här receptet förra året, men hann aldrig prova det så det var ett måste i år!
Då det tar lite tid att göra vanliga semlor så är detta perfekt att på ett snabbt och enkelt sätt få något som påminner om semlor. Jag tycker det är rätt roligt med olika typer av Semmel-bakverk och nu för tiden hittar man många olika recept.
Jag använde stötta kardemummakärnor i receptet då jag tycker det smakar så fantastisk gott, och kan tala om att kakan doftade underbart så man ville bara äta den direkt!
Receptet kommer från Sweet&Simple.


150 g smält smör
100 g mandelmassa
3 dl socker
2,5 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk kardemumma
1 krm salt
2 ägg

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ihop socker, mjöl, vaniljsocker, kardemumma och salt. Knäck i äggen och rör om. Riv ner mandelmassan och tillsätt salt. Häll till sist i det smälta smöret och rör till en jämn smet. 
Smöra och bröa en form (20-22 cm)
Häll i smeten och grädda i 15-20 min. Kakan ska vara kladdig i mitten. Låt kakan svalna. Pudra över lite florsocker och servera med vispad grädde.

Sofias Chokladkaka (aka Kokostoscarutor)

Publicerad 2016-01-26 00:45:00 i Brownie, Choklad, Kokos, Kola, Långpannekaka,

På en av mina tidigare arbetsplatser så hade vi alltid gemensam avdelningsfika en gång i veckan och där en på avdelningen stod för fikat. Det var frivilligt om man ville baka eller köpa fika, men då många av oss gillade att baka så blev det ofta hembakat. Jag kan sakna de där fikastunder och jag försökt få till den där gemensamma fikastunden på mina senare arbetsplaster, men det har inte gått så bra. Det som var kul var att man ofta fick prova på bakverk som man inte provat tidigare och fick massa inspiration, vilket gjorde att baklusten ökade. Men det bästa av allt var att man fick recept på en massa goda bakverk - detta är en av dem!
Jag älskar denna kaka, helt klart en favorit som man gärna gör när man vill bjuda på något riktigt gott. Då man gör den i långpanna så är den perfekt när man behöver bjuda många på fika eller om man behöver fylla frysen. Den består av en kladdig chokladbotten och toppas av en kokostosca. Den kallas nog oftast Kokostoscarutor, men går under många olika namn som t.ex. Ryttarkaka och Chokladrutor med kokoskolaglasyr. För mig är den känd som Sofias Chokladkaka, och jag vet faktiskt inte var just det namnet kommer ifrån men grymt goda är de i alla fall!


Chokladkaka
180 g smör
4 ägg
6 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
8 msk kakao

Kokostosca
2 dl socker
1dl sirap
1,5 dl vispgrädde
75 g smör
200 g kokosflingor

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp i en bunke. Häll i övriga ingredienser och det smälta smöret. Rör till en jämn smet. Häll smeten i en bakpappersklädd långpanna, ca 30x40 cm. Grädda i 15 min.
Under tiden blanda socker, sirap, vispgrädde och smör i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 5 min. Häll i kokosflingorna.
Ta ut kakan ur ugnen och bred försiktigt på kokostoscan över hela kakan. Grädda i ytterligare 10-15 min, tills toscan har fått fin färg.
Låt svalna innan du skär upp i bitar.

Om

Min profilbild

Cake by Mary

Välkommen till min blogg! Maria heter jag och bor i Stockholm. Jag tycker det är otroligt roligt med både matlagning och bakning, och här på bloggen kommer ni att få ta del av min bakvärld. Följ mig när jag bakar alla typer av bakverk, hämtar inspiration till min bakning och delar med mig av recept och tips. Ett och annat matlagningsinlägg kanske också kommer med... :) Enjoy! Vill du kontakta mig så nås jag på: cakebymary8@gmail.com


Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

 
mytasteswe.com

Prenumerera och dela