Jordgubbstiramisu-tårta

Jag är inte någon kaffedrickare, det är sällan jag dricker kaffe. Även om jag ibland kan tycka att smaken av kaffe är god så är det sällan jag väljer det när det gäller t.ex. glass och bakverk.
Den italienska desserten Tiramisu är en klassisk dessert med kaffesmak, och minns inte om jag nånsin har provat den. Däremot har jag provat Jordgubbstiramisu - en variant utan kaffe och likör och med jordgubbar istället. Den är så underbart god och passar väldigt bra så här års då det finns gott om färska jordgubbar. Jag ville prova att göra den som en tårta till midsommar. Vill man kan man alltså göra denna i en stor form, men då gör man bara ett lager, alternativt kan man göra flera små i dessertglas. Ska du flytta tårtan ur springformen så rekommenderar jag att du använder en tårtbricka i formen så att det blir lätt att flytta tårtan. Tårtan dekorerades efter inspiration från bloggen Emma's Lieblingsstücke.


Tårta
500 g jordgubbar
2-3 msk strösocker
250 g mascarpone
250 g kvarg 
5 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
apelsinjuice
1 paket Savoiardikex

Garnering
500 g jordgubbar
1 paket Savoiardikex
1fpk rosa jordgubbschoklad eller rosa candy melts
strössel

Skiva jordgubbarna och blanda med strösocker, och låt stå en stund. Vispa ihop mascarpone och kesella. Tillsätt vispgrädden och vispa tills det är en fast kräm. (Vill man ha lite sötare kräm kan man blanda i lite florsocker.) Doppa kexen hastigt i apelsinjuice och lägg sedan tillräckligt många så att de täcker botten av en springform, ca 20 cm i diameter. Häll hälften av jordgubbarna och bred därefter på ca 1/3 av krämen. Lägg på ett nytt lager med kex och upprepa proceduren. Låt stå i kylen i ca 1 timme så den sätter sig och kexen hinner mjukna lite.
Doppa kexen till garneringen i choklad och strö på lite strössel. Låt chokladen stelna.
Ta ut tårtan och ställ på ett fat. Täck sidorna och ev toppen med den sista 1/3 av krämen. Garnera tårtan med kexen runt kanten och dela jordgubbarna och lägg på toppen.
Sätt ett band runt tårtan.Kategori:
Frukt/Bär, Jordgubbar, Midsommar, No-bake, Tårta

Kommentera