Powered by Jasper Roberts - Blog

CakeByMary

En blogg om bakning...

Kola med brynt smör&havssalt

Publicerad 2016-11-29 20:02:00 i Godis, Jul, Kola,

Jag älskar smaken av brynt smör, både i mat och bakning, och brukar passa på att bryna smör så fort jag får chansen. Så när jag såg detta recept så visste jag direkt att det var något jag måste prova! Receptet kommer från Sara Aasum Hultberg's bok Kola, Fudge, Knäck & Bräck. En underbar bok med massor av goda godisrecept!

 
Kola
200 g smör
2 dl vispgrädde
1 dl farinsocker
2 dl strösocker
1 dl glykos
1/2 dl vatten
1 tsk havssalt
 
Bryn smöret i en kastrull och blanda sedan ner grädde och farinsocker.
Ställ kastrullen åt sidan.
Koka upp socker, glykos och vatten i en kastrull och låt sockermassan koka tills den har ändrat färg och fått en mörkare ton. Tillsätt gräddblandningen i tre omgångar. Rör om med en visp mellan varven. Koka sedan kolan på medelvärme tills den har en temperatur på 124 grader, eller gör ett kulprov. Rör om då och då. Lägg ett bakplåtspapper i en form som är ca 25x30 cm och häll ut kolan. Strö över havssalt och låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar för att stelna. Skär sedan kolan i bitar.

 

Knäckpaj

Publicerad 2016-11-27 15:43:00 i Jul, Kola, Mandel, Paj,

När första ljuset brinner står julens dörr på glänt och alla
människor glädjas att fira få advent...
Då var det äntligen första advent och nu börjar nedräkningen till jul! Något som hör både julen och advent till är knäck. Ibland kan jag tycka att det är lite omständigt att göra knäck då man ska fylla alla dessa små knäckformar, och jag tycker det blir både kladdigt och tar för lång tid. Därför gjorde jag en knäckpaj istället...allt det knäckigt goda i ett frasigt pajskal! Går mycket snabbare att göra och inte alls lika kladdigt. Nu ska jag njuta av glögg och lite annat gott, det hoppas jag att ni också gör!
Glad första advent önskar jag er alla!

 
Pajdeg
100 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 krm salt
 
Knäckfyllning
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 msk smör
50 g hackad mandel
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
Smält smöret och blanda i mjöl, socker och salt. Arbeta ihop till en smidig deg och tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt den vila i kylen i 1 timme. Nagga botten med en gaffel och grädda sedan mitt i ugnen i ca 15 min, eller tills den har fått fin färg. Låt pajskalet svalna.
Blanda grädde, socker, sirap och smör i en stor kastrull. Låt koka upp och koka sedan på medelvärme. Rör om då och då. När knäcken har nått 120 grader blanda i mandel och knäcken över pajbotten. Låt knäcken stelna. Servera gärna med en klick grädde.

 

Tips till advent

Publicerad 2016-11-26 14:09:00 i Jul,

Tänk att det är första advent imorgon! 
Jag har verkligen längtat...älskar den här tiden på året! Visst är det härligt att få ta fram julpyntet och alla ljus och lampor?! Men det bästa av allt är nog allt gott man får äta och dricka! Har ni svårt att komma på vad ni ska bjuda på 
under advent så kommer här några tips! 
 
 
Vill du ha fler tips så klicka in på länken här.
 
 
Saffransbullar med vaniljfyllning
 
Tomtefudge
 
Ädelostcheesecake med pepparkaksbotten
 
Pepparkakssnittar
 
Bountybollar
 
Popcorngranar
 
Saffransdrömmar
 
Saffranskaka med vitchokladganache
 
Saffranssnittar
 

Om

Min profilbild

Cake by Mary

Välkommen till min blogg! Maria heter jag och bor i Stockholm. Jag tycker det är otroligt roligt med både matlagning och bakning, och här på bloggen kommer ni att få ta del av min bakvärld. Följ mig när jag bakar alla typer av bakverk, hämtar inspiration till min bakning och delar med mig av recept och tips. Ett och annat matlagningsinlägg kanske också kommer med... :) Enjoy! Vill du kontakta mig så nås jag på: cakebymary8@gmail.com


Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

 
mytasteswe.com

Prenumerera och dela