Browniebollar med Dumle&Center

Hjälp, vad mycket snö det har kommit idag! Tror det har kommit 30-40 cm snö och det har varit lite smått kaos ute i trafiken idag. Jag tycker man får lite julkänsla när det är så mycket snö ute, och visst blir man sugen på att tända lite ljus (eller ännu hellre brasa om man har) och mysa hemma med en kopp glögg eller varm choklad?!
Apropå choklad så är det ju Chokladens dag på fredag, och här är ett tips på underbara browniebollar som är fyllda med dumle- eller centerchoklad. Bollarna doppas sedan i choklad och toppas med lite flingsalt, hur gott som helst!


Brownie
125 g smör
125 g mörk choklad
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 3/4 dl vetemjöl
3 1/2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt

Fyllning
Dumle eller Center chokad

Garnering
200-300 g ljus eller mörk choklad
neutral olja, t.ex. raps- eller solrosolja
flingsalt

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull. Hacka chokladen och häll i kastrullen, och ta av den från plattan. Rör om tills chokladen har smält helt. Rör i de övriga ingredienserna. Häll smeten i en smord eller bakplåtspappersklädd form, ca 21x21 cm. Grädda mitt i ugnen i ca 30 min.
Låt kakan kallna helt, gärna i kyl över natten.
Dela kaka och kör den i matberedaren tills du har en mjuk massa. Rulla degen till bollar, platta till dem och lägg en chokladbit i mitten och rulla ihop till en boll igen. Ställ bollarna i frysen en timme för att de ska bli lättare att täcka med choklad.
Smält chokladen till garnering, häll ev i lite olja för att få den lite tunnare och mer lättarbetad. Doppa bollarna i chokladen och strö över lite flingsalt. Låt chokladen stelna innan servering.

Browniebollar med Dumle

Browniebollar med Center

Browniebollar med Center

För tjusigare servering lägg bollarna i minimuffinsformar

Kategori:
Afternoon Tea, Brownie, Choklad, Kola

Kommentera