Powered by Jasper Roberts - Blog

CakeByMary

En blogg om bakning...

Chokladbollar med Daim

Publicerad 2017-08-30 18:31:00 i Afternoon Tea, Barnkalas, Choklad, Havre, Kakor,

Gillar du chokladbollar? Du kanske även gillar daim? Då har jag något för dig, nämligen chokladbollar med daim! Såg att Delicato säljer delicatobollar med daim, så jag tänkte att jag provar att göra egna delicatobollar med daim. Jag avslutade med att doppa de i mjölkchoklad med daimbitar. Chokladbollarna blir rätt hårda när de stått i kylen, så se till att ta fram de i god tid innan de ska ätas så att de mjuknar till lite och blir sådär härligt krämiga inuti. Grundreceptet till själva delicatobollarna kommer från Jennys Matblogg.
Chokladbollar (ca 15 st)
4 dl havregryn
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl florsocker
1 nypa salt
1 msk kallt kaffe
1 1/4 msk kakao
1/4 dl O'boy
1 tsk vaniljsocker
25 g smält mjölkchoklad
150 g Daim
 
Garnering
200 g Marabou Daim
neutral olja, t.ex. raps- eller solrosolja
 
Häll alla ingredienser i en matberedare och mixa tills du har en mjuk massa. Rulla till bollar och låt de stelna till i kylen. Smält chokladen till garneringen och blanda med lite olja så den blir lättare att hantera. Doppa bollarna i den smälta chokladen och låt stelna.
 
 

Päronsmulpaj med nougat

Publicerad 2017-08-27 21:25:50 i Frukt/Bär, Nougat, Paj,

Det slog mig att jag aldrig bakat med päron tidigare och när jag snubblade över detta recept hos Delmonte så tänkte jag att detta kanske kan vara ett bra recept att starta med. Smuldeg är gott, nougat är gott och päron är ju också gott, så då kan ju denna paj inte vara annat än väldigt god!
Nu lät jag lite som Joey i serien "Vänner"! Har ni sett avsnittet (säsong 6, avsnitt 9) när Rachel ska göra en English Trifle till dessert när de firar Thanksgiving och sidorna i receptboken har klippat ihop så när hon vänder sida så fortsätter receptet på en Shepherd's Pie (alltså en köttfärsrätt!). När de sedan provar rätten så tycker Ross att det smakar fötter, medan Joey gillar det. Ross ser helt frågan ut och undrar om Joey menar allvar och det är då Joey svarar: "What's not to like?! Custard, good! Jam, good! Meat, GOOD!" Just den sekvensen i serien har verkligen fastnat...så kul! Älskar den serien!
Ja, hur blev nu denna pajen...? Den blev förstås god, mycket smak från nougaten vilket var gott. Tyvärr gjorde det att man inte kände av päronen så mycket. Nästa gång får det bli mer päron i helt enkelt!
Smuldeg
150 g rumsvarmt smör
4 dl havregryn
2 1/2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
 
Fyllning
1 burk inlagda päron (á 420g)
50 g nougat
 
Garnering
florsocker
 
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda ihop ingredienserna till smuldegen. Häll päronen i ett durkslag och låt de rinna av ordentligt. Strimla päronen. Riv nougaten på ett rivjärn. Smöra en pajform. Lägg päronen i botten på formen, strö över nougaten och avsluta med smuldegen. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 min tills pajen fått lite färg. Pudra över lite florsocker och servera pajen med lättvispad grädde.
 
 
Andra pajer som du kanske gillar:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mojito

Publicerad 2017-08-26 20:27:00 i Dryck/Drinkar, Lime/Citron,

Lördagkväll är mojitokväll!! Mojito - min absoluta favoritdrink! Jag älskar kombinationen lime och mynta, och det blir ju fantastisk gott med det syrliga från limen och det fräscha från myntan. Mojiton som kommer från Kuba har tydligen funnits i över 500 år, men det var väl först på 1930-talet som den blir riktigt populär och fick internationell spridning. Spriten som används är ljus rom, men man kan göra andra varianter genom att byta spritsort: Mexikansk mojito - byt mot tequila, Dirty mojito - byt mot mörk rom, Grekisk mojito - byt mot Metaxa och Engelsk mojito - byt mot gin. Den går även att göra alkoholfri och blir lika god även då. Så spring iväg och skaffa ingredienserna och blanda till dig en härlig mojito!
1 glas
10 färska myntablad
3 cl färskpressad limejuice
3 cl sockerlag
4 cl rom, t.ex Bacardi
sodavatten
isbitar
 
Muddla myntabladen tillsammans med limejuice i ett glas. Häll på sockerlag och rom. Rör om ordentligt. Fyll upp glaset med is och toppa med sodavatten. Garnera med en myntakvist.
 
Sockerlag
1 dl strösocker
1 dl vatten
 
Koka ingredienserna i en kastrull tills alla sockerkristaller har smält. Låt sockerlagen kallna.
 
 
Fler Mojito-varianter:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Cake by Mary

Välkommen till min blogg! Maria heter jag och bor i Stockholm. Jag tycker det är otroligt roligt med både matlagning och bakning, och här på bloggen kommer ni att få ta del av min bakvärld. Följ mig när jag bakar alla typer av bakverk, hämtar inspiration till min bakning och delar med mig av recept och tips. Ett och annat matlagningsinlägg kanske också kommer med... :) Enjoy! Vill du kontakta mig så nås jag på: cakebymary8@gmail.com


Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

 
mytasteswe.com

Prenumerera och dela