Powered by Jasper Roberts - Blog

CakeByMary

En blogg om bakning...

Wallonbullar

Publicerad 2017-08-06 09:33:00 i Bullar, Vanilj,

Detta är en av mina favoritbullar! Den görs på en karlsbaderdeg som är en vetedeg utan kardemumma och som innehåller mer smör och ägg. Jag tycker den är allra godast samma dag som den bakas. Jag har haft ett recept på Wallonbullar hemma och när jag googla runt lite så visade det sig att det var ett recept från Riddarbageriets Bröd av Johan Sörberg, ni vet han som är domare i "Hela Sverige bakar". De här bullarna är verkligen helt magiska och själva bullen har en annan konsistens än den vanliga kanelbullen. Det går bra att byta ut farinsocker mot muscovadosocker. I mitt orginalrecept så fanns inte strösslet med och bullarna blir väldigt goda ändå, så det kan uteslutas om man vill. Denna gången provade jag att göra med strössel och det var gott att ha det där krispiga smulet på toppen. Vill man kan man även utesluta att pudra med florsocker, det har jag glömt bort att göra varje gång jag har gjort dessa bullar...tror att vi alla har varit lite otålig att få äta bullarna så det är nog därför jag aldrig kommer ihåg florsockret! Satsen ger ca 50 bullar, vill man ha färre så går det bra att halvera receptet. 
Deg
3 1/2 dl kall mjölk (350g)
18 dl vetemjöl (1100g)
1 1/2 dl strösocker (150g)
250 g smör
1 1/2 msk bakpulver (18g)
1 ägg
75 g jäst
1 msk salt (15g)
 
Fyllning
300 g rumsvarmt smör
3 1/2 dl farinsocker (250g)
1 1/2 msk sirap (30g)
3 msk marsanpulver (30g)
 
Strössel 
2 dl vetemjöl (130g)
100 g smör
1 1/2 farinsocker (100g)
1 dl marsanpulver (60g)
 
Pensling
1 ägg
 
Garnering
florsocker
 
Blanda alla ingredienser till degen och kör den i assistenten i ca 10 min (för hand ca 15-20 min), tills den är elastisk och följsam. Låt degen jäsa i kylen i minst 30 min. Dela degen i bitar (ca 40g) och rulla dem till runda bullar. Lägg bullarna i formar och låt jäsa ca 1 timme.
Blanda alla ingredienser till fyllningen till en slät smet och lägg i en spritspåse.
Häll alla ingredienserna till strösslet i en bunke och arbeta den så den precis går ihop. Ställ massan i frysen.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Gör ett hål och spritsa ner fyllningen. Lägg på strössel på bullarna och grädda sedan i 10-15 min. Ta ut bullarna och pudra över med florsocker.
Bild från vår härliga sommarfika! 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Cake by Mary

Välkommen till min blogg! Maria heter jag och bor i Stockholm. Jag tycker det är otroligt roligt med både matlagning och bakning, och här på bloggen kommer ni att få ta del av min bakvärld. Följ mig när jag bakar alla typer av bakverk, hämtar inspiration till min bakning och delar med mig av recept och tips. Ett och annat matlagningsinlägg kanske också kommer med... :) Enjoy! Vill du kontakta mig så nås jag på: cakebymary8@gmail.com


Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

 
mytasteswe.com

Prenumerera och dela