CakeByMary

En blogg om bakning...

2017 - året som gått

Publicerad 2017-12-31 11:31:00 i Allmänt,

31 december 2017 - sista dagen på året! Tänk att det redan har hunnit gå ytterligare ett år... Det har verkligen hänt otroligt mycket under året! Jag flyttade över bloggen till Blogg.se i början av året och det har också gjort att jag kommit i kontakt med andra bakbloggare, vilket har varit både roligt och nyttigt. Under hösten märkte jag verkligen skillnad. Det var fler som fick upp ögonen för min blogg och på instagram så ökade helt plötsligt följarna ganska märkbart, jag fick inbjudningar till olika event och började med mina första samarbeten. Det har verkligen varit en rolig tid, även om det har inneburit mycket jobb! En av de absolut roligaste händelserna var att jag för några veckor sedan blev nominerad till Årets bästa Mat- & Bakblogg! Det kändes så roligt att bli nominerad, det var liksom en bekräftelse på att det jag gör uppskattas av andra. Jag trodde inte det gick att toppa det, men det gjorde det tydligen då för efter omröstningen så visade det sig att CakeByMary blivit Årets bästa Mat- & Bakblogg!! Så underbar känsla när jag fick beskedet att jag fick tårar i ögonen! Jag vet inte riktigt om jag kunnat smälta det ännu, men vill återigen skicka ett stort tack till alla som nominerat och röstat! Tack även till alla som gillar och kommenterar mina inlägg (både på blogg och Instagram), så roligt att höra responsen från er! 
Jag har samlat ihop mina 5 mest besökta recept här på bloggen och i år verkar det vara kladdkakornas år då det är 5 kladdkakor som ligger på topplistan! Vill ni se de mest gillade bilderna på mitt Instagramkonto så kika in där!
Vill slutligen önska er ett riktigt Gott Nytt År och hoppas ni får ett härligt firande! Kram
 
 
Better-than-sex-cake från Vänner
 
Jordgubbskladdkaka
 
Co-Co Kladdkaka (Kokoskolakladdkaka)

Nyttig Hallon- & Chokladtårta

Publicerad 2017-12-29 14:33:00 i Choklad, Frukt/Bär, Hallon, Nyttigare bakverk, Nötter/Frön,

Har det blivit mycket onyttigt under julhelgen eller om du helt enkelt gärna äter nyttigare, så kommer här ett förslag på en nyttigare hallontårta som du kan göra till nyår! I grundreceptet, som kommer från Lisas och Eriks hälsoblogg, så har man använt rödbetsjuice i vissa av delarna, men eftersom jag inte hade det hemma så har jag använt vatten istället. Även om tårtan inte är så stor så kan man få ut ganska många portioner ändå eftersom den blir rätt mäktig med alla dadlar och nötter. En väldigt god tårta för att vara en nyttigare variant, och kan som sagt passa bra nu när man känner att man ätit sig mätt på en massa onyttigheter!
Botten
2 dl cashewnötter
2 dl dadlar
1 dl kokos
2 msk lönnsirap
1/2 krm salt
2 krm vaniljpulver
2-3 msk vatten (eller rödbetsjuice)

Mixa nötter och dadlar till en massa i en matberedare. Tillsätt sedan övriga ingredienser och så mycket vatten att det blir rätt konsistens. Den ska vara som en fast chokladboll i konsistensen. 

Bakat lager
7 st dadlar
1 dl vatten
1/4 dl mandelmjöl
2 dl kokosmjöl
1/2 dl kokosolja
3/4 dl kakao
1 krm vaniljpulver
1/2 krm salt
1 hårt vispat ägg alternativt kikärtsspad om du är vegan eller bara 1 dl vatten

Kärna ur dadlarna och koka upp tillsammans med vatten i en kastrull tills det blir som en sirap. Häll i kokosolja i kastrullen så den smälter. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt dadelblandningen. Rör om och tillsätt sedan ägget eller ersättningen.
Häll smeten i en springform med bakplåtspapper i botten, ca 20 cm i diameter, och baka 8-12 minuter på 175 grader. Låt svalna.

Chokladkräm
2 dl cashewnötter, blötlagda
2 dl dadlar
1/2 dl kokosolja
1/2 dl lönnsirap
2 krm vaniljpulver
1 dl kakao

Mixa allt till en massa.

Hallonfyllning
4 dl cashewnötter, blötlagda
1 dl kokosgrädde
1/2 dl kokosolja
3 msk dl vatten (eller rödbetsjuice)
3 msk lönnsirap
1 dl frysta hallon, kokade och sedan mixade alternativt sockerfri hallonsylt/marmelad
2 krm vaniljpulver
1 krm salt

Mixa allt på högst möjliga effekt till en slät kräm.

Egengjord chokladsås
1/2 dl lönnsirap/honung
1/2 dl smält kokosolja
kakao tills du får en chokladsåsaktig konsistens 
 
Blanda lönnsirap/honung med smält kokosolja. Rör sedan ner kakao tills du får en chokadsåsaktig konsistens.
 
Garnering
bollar av samma recept som bottenlagret (gör ett extra halvt recept)
färska hallon
ev. hackade nötter

Montera tårtan

Använd en springform och tryck ut lagren i formen eller smeta ut med sked/slickepott.

  1. Botten
  2. Ett tunt lager av hallonfyllningen
  3. Det bakade chokladlagret
  4. Ett lager hackad mandel eller annan nöt
  5. Chokladkräm
  6. Resten av hallonkrämen
  7. Den egengjorda chokladen dekoreras på tårtan med hjälp av en sked
  8. Dekorera med rullade bollar, färska hallon och ev. hackade nötter
 

Desserttips till nyår

Publicerad 2017-12-29 08:05:00 i Allmänt,

Nu är det inte många dagar kvar till nyår och letar du desserttips så har jag plockat ihop några av de desserter jag gjort under året. De flesta av dem är väldigt enkla att göra eller så går de att förbereda så att man bara lägger ihop dem innan servering. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Cake by Mary

Välkommen till min blogg! Maria heter jag och bor i Stockholm. Jag tycker det är otroligt roligt med både matlagning och bakning, och här på bloggen kommer ni att få ta del av min bakvärld. Följ mig när jag bakar alla typer av bakverk, hämtar inspiration till min bakning och delar med mig av recept och tips. Ett och annat matlagningsinlägg kanske också kommer med... :) Enjoy! Vill du kontakta mig så nås jag på: cakebymary8@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela