Nyttig Hallon- & Chokladtårta

Har det blivit mycket onyttigt under julhelgen eller om du helt enkelt gärna äter nyttigare, så kommer här ett förslag på en nyttigare hallontårta som du kan göra till nyår! I grundreceptet, som kommer från Lisas och Eriks hälsoblogg, så har man använt rödbetsjuice i vissa av delarna, men eftersom jag inte hade det hemma så har jag använt vatten istället. Även om tårtan inte är så stor så kan man få ut ganska många portioner ändå eftersom den blir rätt mäktig med alla dadlar och nötter. En väldigt god tårta för att vara en nyttigare variant, och kan som sagt passa bra nu när man känner att man ätit sig mätt på en massa onyttigheter!
Botten
2 dl cashewnötter
2 dl dadlar
1 dl kokos
2 msk lönnsirap
1/2 krm salt
2 krm vaniljpulver
2-3 msk vatten (eller rödbetsjuice)

Mixa nötter och dadlar till en massa i en matberedare. Tillsätt sedan övriga ingredienser och så mycket vatten att det blir rätt konsistens. Den ska vara som en fast chokladboll i konsistensen. 

Bakat lager
7 st dadlar
1 dl vatten
1/4 dl mandelmjöl
2 dl kokosmjöl
1/2 dl kokosolja
3/4 dl kakao
1 krm vaniljpulver
1/2 krm salt
1 hårt vispat ägg alternativt kikärtsspad om du är vegan eller bara 1 dl vatten

Kärna ur dadlarna och koka upp tillsammans med vatten i en kastrull tills det blir som en sirap. Häll i kokosolja i kastrullen så den smälter. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt dadelblandningen. Rör om och tillsätt sedan ägget eller ersättningen.
Häll smeten i en springform med bakplåtspapper i botten, ca 20 cm i diameter, och baka 8-12 minuter på 175 grader. Låt svalna.

Chokladkräm
2 dl cashewnötter, blötlagda
2 dl dadlar
1/2 dl kokosolja
1/2 dl lönnsirap
2 krm vaniljpulver
1 dl kakao

Mixa allt till en massa.

Hallonfyllning
4 dl cashewnötter, blötlagda
1 dl kokosgrädde
1/2 dl kokosolja
3 msk dl vatten (eller rödbetsjuice)
3 msk lönnsirap
1 dl frysta hallon, kokade och sedan mixade alternativt sockerfri hallonsylt/marmelad
2 krm vaniljpulver
1 krm salt

Mixa allt på högst möjliga effekt till en slät kräm.

Egengjord chokladsås
1/2 dl lönnsirap/honung
1/2 dl smält kokosolja
kakao tills du får en chokladsåsaktig konsistens 
 
Blanda lönnsirap/honung med smält kokosolja. Rör sedan ner kakao tills du får en chokadsåsaktig konsistens.
 
Garnering
bollar av samma recept som bottenlagret (gör ett extra halvt recept)
färska hallon
ev. hackade nötter

Montera tårtan

Använd en springform och tryck ut lagren i formen eller smeta ut med sked/slickepott.

  1. Botten
  2. Ett tunt lager av hallonfyllningen
  3. Det bakade chokladlagret
  4. Ett lager hackad mandel eller annan nöt
  5. Chokladkräm
  6. Resten av hallonkrämen
  7. Den egengjorda chokladen dekoreras på tårtan med hjälp av en sked
  8. Dekorera med rullade bollar, färska hallon och ev. hackade nötter
 
Kategori:
Choklad, Frukt/Bär, Hallon, Nyttigare bakverk, Nötter/Frön

Nyttig tårta, Vegansk tårta, Semi-raw tårta

Kommentera