Rudolf-donuts

 
Något som jag alltid har gillat är att få pyssla, och det är något i att få vara kreativ som jag verkligen tycker om. En av de roligaste bitarna med att baka är faktiskt att få dekorera bakverken. Det kan vara allt från att göra vackra tårtor eller dekorativa cupcakes, till roliga dekorationer som dessa Rudolf-donuts! Idén fick jag från Pinterest och kände direkt att detta är något jag absolut måste prova!
Till min hjälp hade jag en donutform från Tupperware. Många kanske tänker att Tupperware bara skulle ha plastlådor, men då kan jag meddela att de har jättefina bakartiklar! Jag fick möjligheten att prova några, bl.a. donutformen i silikon som var väldigt smidig att använda, jag behövde inte ens smörja den innan smeten skulle i. Jag fick dessutom prova en väldigt bra kanna, som är perfekt att använda i micron när man t.ex ska smälta choklad, och deras lilla degskrapa är en personlig favorit - suverän att skrapa ur sylt- eller nutellaburkar när man bakar.
Donutsen har jag smaksatt med pepparkakskrydda för att få en juligare smak, i vanliga fall brukar jag göra dem med lite kanel. De röda godisbitarna som jag har använt som nos hittade jag i lösgodishyllan på Ica Maxi, och de heter Frukttoppar (från Toms) och finns i olika färger. De passade bra eftersom de var lite större än de M&M's som jag från början köpte. Eftersom donuthålet var lite för stort för mina godisbitar, så jag la en godisbit i botten av hålet och den andra på - då blev det perfekt! Receptet ger ca 14 munkar.
 
Inlägget är ett samarbete med Tupperware.
 
 
Smet
5 1/2 dl mjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljpulver
3 tsk pepparkakskrydda
2 krm salt
2 dl kärnmjölk (kan ersättas med lättfil)
2 ägg
3/4 dl neutral olja, t.ex. rapsolja
 
Chokladglasyr
2 dl florsocker
3 msk kakao
2 msk mjölk
2 tsk vaniljextrakt
 
Dekoration
ätbara ögon
röda frukttoppar eller annat godis
salta kringlor
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. I en annan bunke rör ihop mjölk, ägg och olja med en gaffel. Häll ner äggblandningen i bunke med de torra ingredienserna och vänd ihop smeten med en slickepott tills allt är väl blandat. Häll smeten i en spritspåse och spritsa ner smeten i en munkform. Grädda i ca 10 min. Låt munkarna kallna.
Blanda ihop alla ingredienser till glasyren. Doppa munkarna i glasyren. Fäst dit ögon och kringlor. Placera en godisbit i mitten (lägg i två om hålet är stort) som den röda nosen.
 
 
 
 
 
Till min hjälp när jag gjorde dessa donuts så använde jag kanna, degskrapa, donutform och spritspåse från Tupperware.
 
 
Kategori:
Choklad, Donut, Jul, Pepparkaka

Rudolf-donuts, Rudolf-munkar, Juliga munkar, Juliga donuts

Kommentera


Kommentarer

Iza

Men vad fina! Och fina bilder! :)

Svar: Åh, tack så mycket! :)
Cake by Mary

Angelica Wåhlin

Gud, så söta!

Angelica Wåhlin

Gud, så söta!

Svar: Haha...tack! De ser lite rolig ut! :)
Cake by Mary

Gunila Carlsson

Tack för tipset. Donutformarna har jag, kannan används flitigt nu till jul och lilla degskrapan är en riktig favorit. Nu ska jag se om mina Rudolfar blir lika fina.

Svar: Åh, perfekt att du har dem redan! :) Kul att du vill prova att göra renarna!
Cake by Mary

Lilian Facht

De ser riktigt goda ut. Enkelt och smidigt gjorda i våra produkter. Tack för ett bra samarbete!

Svar: Tack! :) Ja, det var väldigt smidigt med era produkter! Donutformen var ju fantastisk att använda till de här ugnsbakade donutsen. Tack själv!
Cake by Mary