Wallonbullar med saffran

Idag är det Luciadagen och är det någon dag som man äter lussekatter så är det ju idag! Även om jag tycker lussekatter är underbart gott så ville jag prova att göra en annan typ av saffransbullar. I somras gjorde jag Wallonbullar, en supergod bulle som görs på en karlsbadersdeg med en härlig smör- och vaniljfyllning. Jag kände direkt att jag ville göra den med saffran. Så nu har jag äntligen (efter en låång väntan) fått prova att göra den i en saffransversion, och den blev exakt så god som jag trodde den skulle bli! Jag tycker att Wallonbullarna blir godast att äta samma dag, så vill du halvera receptet så går det bra. Receptet ger nämligen ca 50 bullar!
Deg
3 1/2 dl kall mjölk (350g)
75 g jäst
2 påsar saffran (1g)
1 msk salt (15g)
1 1/2 dl strösocker (150g)
250 g smör
1 1/2 msk bakpulver (18g)
1 ägg
18 dl vetemjöl (1100g)
 
Fyllning
300 g rumsvarmt smör
3 1/2 dl farinsocker (250g)
1 1/2 msk sirap (30g)
3 msk marsanpulver (30g)
 
Pensling
1 ägg
 
Garnering
florsocker
 
Lös upp jästen i en bunke tillsammans med mjölken. Blanda ner alla ingredienser till degen och kör den i assistenten i ca 10 min (för hand ca 15-20 min), tills den är elastisk och följsam. Låt degen jäsa i kylen i minst 30 min. Dela degen i bitar (ca 40g) och rulla dem till runda bullar. Lägg bullarna i formar och låt jäsa ca 1 timme.
Blanda alla ingredienser till fyllningen till en slät smet och lägg i en spritspåse.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Gör ett hål och spritsa ner fyllningen. Grädda bullarna i 10-15 min. Ta ut bullarna och pudra över med florsocker.
 
 
Kategori:
Bullar, Jul, Saffran, Vanilj

Wallonbullar, Wallonbullar med saffran, Saffransbullar med vaniljfyllning, Saffransbullar

Kommentera