Semmel-Petit choux

Nu är det inte långt kvar till Fettisdagen. Jag älskar bullar, men ibland har man inte tiden till att göra bullar. Här är ett snabbare alternativ om man är sugen på semlor.  Till dessa bakelser har jag använt en petit-chouxsmet istället. Jag smaksatte smeten med stött kardemumma för att få smakerna så lik en semla som möjligt. De är väldigt luftiga och lätta, så det är lätt att fler än en slinker ner...
Om du inte fyller alla petit-chouxer går de utmärkt att frysa in, så är det bara att ta fram vid behov.
 
Petit-choux (ca 15 st)
3 dl vatten
100 g smör
2 dl vetemjöl
3 ägg
1/2 tsk stött kardemumma
 
Semmelfyllning
200 g mandel
200 g strösocker
2 msk mjölk
2 msk vaniljsocker
2 dl vaniljkräm
 
Garnering 
vispad grädde
florsocker
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka upp vatten och smör. Häll i mjölet och rör ordentligt med en slev. Låt massan koka under kraftig omrörning tills den släpper kastrullens botten. Ta kastrullen från värmen och låt smeten svalna. Tillsätt ett ägg i taget och rör kraftigt en stund mellan varje ägg. Häll i kardemumman och blanda väl. Spritsa eller klicka ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt, och grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Öppna inte ugnsluckan i början av gräddningstiden då petit-chouxerna är känsliga för drag och kan kollapsa. De måste vara färdiggräddade när de tas ut ur ugnen, annars finns det risk för att de sjunker ihop. Låt de kallna.
Gör semmelfyllningen genom att mixa mandel och socker i en matberedare. Häll sedan i mjölk och vaniljsocker. Rör sedan ihop mandelmassan med vaniljkräm.
Skär eller klipp ett lock, fyll bakelserna med semmelfyllningen. Vispa lite grädde och klicka/spritsa på fyllningen. Lägg på locket och strö över lite florsocker.
 
 
Tips på andra semmelrecept:
 
 
 
Kategori:
Bakelse, Kardemumma, Mandel

Kommentera


Kommentarer

Erica

Hej Mary!Tack för receptet!

Svar: Det var så lite... :)
Cake by Mary