Godaste Butterkakan

Denna Butterkaka har min mamma gjort redan när jag var ung och jag minns så väl hur god jag tyckte att den var första gången jag åt den. Det är något speciellt med denna kaka då den liksom blir en blandning av bulldeg och smördeg. Tillsammans med den underbara vaniljkrämen och den goda bullfyllningen så blir den ett bakverk som verkligen alla gillar! Prova den du också, du kommer inte att ångra dig!
 
 
Deg
175 g rumsvarmt smör
4 1/2 dl vetemjöl
25 g jäst
1/2 dl mjölk
1 ägg
1 msk strösocker
 
Vaniljkräm
1 msk mjöl
2 äggulor
2 msk strösocker
2 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
 
Smörkräm
100 g rumsvarmt smör
5 msk florsocker
 
Rör ihop smör och mjöl i en bunke. I en annan bunke smula ner jästen. Värm mjölken till 37 grader, slå den över jästen och rör om. Vispa ner ägg och socker, och häll sedan ner allt i bunken med smörblandningen. Täck över degen och låt den jäsa i 15-20 min. 
Blanda mjöl, äggulor, socker och mjölk till vaniljkrämen i en kastrull. Låt sjuda. Ta kastrullen av värmen och blanda ner vaniljsocker. 
Rör ihop smör och florsocker till smörkräm.
Smörj en form, ca 24 cm i diameter. Arbeta degen på lätt mjölat bord. Ta hälften av degen och platta ut den i formen. Degen ska gå upp lite på kanten, så att inte krämen rinner ut. Häll i vaniljkrämen över degplattan. Kavla ut resten av degen till en rektangulär och bred på smörkrämen. Rulla ihop degen och skär 12 bitar. Ställ bitarna i formen. Täck över formen och låt jästa i ca 30 min. Värm ugnen till 200 grader och grädda kakan i 30-40 min.
 
 
 
Kategori:
Bullar, Vanilj

Butterkaka, Godaste butterkakan

Kommentera


Kommentarer

Anonym

Så god!

Svar: Ja, visst är den?! <3
Cake by Mary