Dovrekaka

För några år sedan så blev jag bjuden på en bullkaka som var bland det bästa jag ätit! Det enda jag visste om den var att den var köpt på ett konditori i Älvsjö. Jag tänkte flera gånger att jag skulle åka ut till Älvsjö och se om jag kunde hitta den, men kom aldrig iväg och sedan glömde jag bort kakan. Den dök upp i tankarna då och då, och jag var lite förtvivlad att jag inte tagit reda på vad den hette. För några månader sedan var jag ute på middag med några gamla jobbarkompisar och det visade sig att en av dem hade flyttat till just Älvsjö. Då kom jag att tänka på kakan igen och berättade om den för henne. Hon sa direkt att det måste vara Dovrekakan jag pratade om och jag blev överlycklig över att jag äntligen visste vad den hette. Det första jag gjorde när jag kom hem var att googla Dovrekakan, och det var så skönt när det visade sig vara den jag fått äta.
Bakverket kommer ursprungligen från Danmark och några bagare från Stockholmstrakten som var på besök i Köpenhamn lyckades få med sig receptet hem. Det verkar som att den bara finns på några få ställen här i Stockholm, bl.a. då på Älvsjös Konditori & Bageri. Jag lyckades hitta just deras recept, men tillvägagångssättet var inte så tydligt så jag har fått plocka ihop det själv. Kakan består en god vetedeg och är fylld med en kräm på smör, florsocker och vanilj. Kakan på bilden är utan mandelspån då vi hade en nötallergiker på besök när det bjöds på denna, men annars är det gott att ha det på!
Jag läste en artikel om Dovrekakan och där stod det att har man en gång smakat Dovrekakan så glömmer man den aldrig, och det stämmer verkligen! Har du vägarna för Älvsjö så passa på att köpa den, annars har du recept på den här nedan så du kan prova att göra den hemma! Om du provar den så skriv gärna en kommentar om vad du tyckte om den! Önskar er en skön söndag!
Deg
25 g jäst
2 msk vatten
2 ägg
50 g strösocker
270 g vetemjöl
160 g rumsvarmt smör
 
Fyllning
100 g rumsvarmt smör
100 g florsocker
2 tsk vaniljsocker
 
Till pensling
1 ägg
mandelspån
pärlsocker
 
Lös upp jästen i vattnet. Blanda i ägg, socker och vetemjöl. Arbeta degen med maskin i ca 5 min. Tillsätt smöter klickvis och låt degen bearbetas i maskin ytterligare 10 min. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen. Smöra en springform, ca 24 min i diameter. Tryck ut 1/3 av degen i botten. Bred eller spritsa ut fyllningen och forma sedan resten av degen till avlånga rullar och lägg i ett rutmönster över fyllningen. Avsluta med att lägga en lång rulle runt kanterna. Låt jäsa till dubbel storlek. Sätt ugnen på 175 grader. Pensla kakan med ägg samt garnera med mandel och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 25 min. 
 
Kategori:
Bullar, Vanilj

Kommentera


Kommentarer

Jenny Tenggren

Låter otroligt spännande 😀 Har snart fredagsfikat på jobbet, tror det blir läge att testa den här då 😊 Tack för inspirationen!

Svar: Åh, vad roligt att du vill prova den! :)
Cake by Mary