Powered by Jasper Roberts - Blog

CakeByMary

En blogg om bakning...

Saftig toscakaka (med brynt smör)

Publicerad 2017-05-03 19:06:00 i Afternoon Tea, Mandel, Mjuk kaka,

Har varit sugen på Toscakaka en längre tid nu....eller egentligen alla typer av kakor med knäckiga nötter! Jag ville ha en riktigt saftiga kaka och börjadde kollade runt efter recept på just det. Ganska snabbt hittade jag bakdrottningen Birgitta Rasmussons recept och tänkte att det måste ju vara det perfekta receptet!
Dock blev det lite småändringar i receptet, en av ändringarna var inte planerad, men det gav kakan en annan smak vilket var otroligt gott! Första ändringen, som inte var planerad, hände när jag skulle smälta smöret. Jag passade på att plocka med disken samtidigt och missade att hålla koll på smöret. Helt plötsligt upptäcker jag att smöret hade lyckats bli brynt, på gränsen till bränd. Men eftersom jag älskar brynt smör så beslöt jag mig för att ändå använda det i smeten. Något annat jag älskar är vaniljsocker och jag brukar ofta ha med det även om det inte står med i recepten. Jag hade i 1 msk i smeten och 1 tsk i glasyren! När jag gjorde glasyren upptäckte jag att jag inte hade någon mjölk hemma så jag använda grädde istället. Jag blandade inte i mandelspånen tillsammans med de andra glasyringredienserna som det stod i grundreceptet utan jag tänkte att det är lättare att röra om i kastrullen utan att det är med mandelspån i. Mandeln rörde jag försiktigt i när glasyren hade tjocknat och var klar. Jag tog dessutom i ca 90 g mandelspån, hade en öppnad påse hemma och tänkte att det blir godare om det är lite tjockare täcke med knäckig mandel på kakan. Slutresultatet blev supergott!! Nedan ser ni grundreceptet och mina ändringar står med i parenteserna. 
Kaka
100 g smör (brynt smör)
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl vispgrädde
(1 msk vaniljsocker)
 
Glasyr
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk (visprädde)
ca 50 g mandelspån (ca 90 g)
(1 tsk vaniljsocker)
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en springform, ca 24 cm i diameter. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt mjölblandningen, smöret och grädden i äggblandningen medan vispen går på låg hastighet. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20-25 min. Förbered under tiden glasyren genom att blanda alla ingredienser utom mandelspån i en kastull. Värm massan under omrörning tills allt blandat sig och tjocknat. Blanda försiktigt i mandelspånen. Ta ut kakan och bred glasyren på toppen. Flytta upp kakan till mitten av ugnen och grädda ytterligare 15 min eller tills den har fått färg.
 
Här är recept på några andra mjuka kakor:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Cake by Mary

Välkommen till min blogg! Maria heter jag och bor i Stockholm. Jag tycker det är otroligt roligt med både matlagning och bakning, och här på bloggen kommer ni att få ta del av min bakvärld. Följ mig när jag bakar alla typer av bakverk, hämtar inspiration till min bakning och delar med mig av recept och tips. Ett och annat matlagningsinlägg kanske också kommer med... :) Enjoy! Vill du kontakta mig så nås jag på: cakebymary8@gmail.com


Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

 
mytasteswe.com

Prenumerera och dela