Butterkaka med saffran

Även om det finns många som kanske tycker att det för tidigt att börja med julbaket redan nu, så har jag i min flöden på sociala medier sett julbakverk i några veckor nu. Därför känns det nästan som att jag är lite sent ute när jag postar mitt första julrecept först nu... Det finns så otroligt många recept som jag vill hinna baka, så nu kunde jag inte vänta längre. Häromdagen när jag vaknade så var det första som dök upp i mina tankar en ny idé till julbakningen! Konstigt det där hur idéer kan dyka upp, har ingen aning var det kom ifrån men det var en rolig idé. Ska bli kul att prova att göra den vid ett senare tillfälle! Som sagt så finns det många recept jag vill hinna med att baka och jag hoppas verkligen att jag gör det!
Första julreceptet är alltså denna butterkaka med saffran. Det är receptet på den godaste butterkakan jag vet och det jag har gjort är att jag provade att lägga till saffran. Jag älskar saffran och jag älskar butterkaka, och kombinationen blev helt magisk! Bara doften av denna kakan var verkligen helt underbar, fast sen doftar ju allt med saffran underbart! Butterkaka är alltid godast att äta samma dag som den bakas, skulle det mot förmodan bli någon bit över så känns den mjuk och saftig om man värmer den kort i micron.
Deg
175 g rumsvarmt smör
4 1/2 dl vetemjöl
25 g jäst
1/2 dl mjölk
1 påse saffran á 0,5g
1 ägg
1 msk strösocker
 
Vaniljkräm
1 msk mjöl
2 äggulor
2 msk strösocker
2 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
 
Smörkräm
100 g rumsvarmt smör
5 msk florsocker
 
Rör ihop smör och mjöl i en bunke. I en annan bunke smula ner jästen. Värm mjölken tillsammans med saffran till 37 grader, slå den över jästen och rör om. Vispa ner ägg och socker, och häll sedan ner allt i bunken med smörblandningen. Täck över degen och låt den jäsa i 15-20 min. 
Blanda mjöl, äggulor, socker och mjölk till vaniljkrämen i en kastrull. Låt sjuda. Ta kastrullen av värmen och blanda ner vaniljsocker. 
Rör ihop smör och florsocker till smörkräm.
Smörj en form, ca 24 cm i diameter. Arbeta degen på lätt mjölat bord. Ta hälften av degen och platta ut den i formen. Degen ska gå upp lite på kanten, så att inte krämen rinner ut. Häll i vaniljkrämen över degplattan. Kavla ut resten av degen till en rektangulär och bred på smörkrämen. Rulla ihop degen och skär 12 bitar. Ställ bitarna i formen. Täck över formen och låt jästa i ca 30 min. Värm ugnen till 200 grader och grädda kakan i 30-40 min.
 
Kategori:
Bullar, Jul, Saffran, Vanilj

Kommentera


Kommentarer

Joanna-livet med Aspergers syndrom & Bipolär sjukdom typ 2

Så gott

Svar: Ja, det var verkligen det! Älskar saffran! :)
Cake by Mary