Unicorn tårta

I helgen har vi haft kalas för min underbara brorsdotter. Redan i våras så önskade hon sig en enhörningstårta, och hon var väldigt tydlig med att den skulle smaka jordgubbar, och att enhörningens man skulle vara i regnbågens färger och att den skulle ha öppna ögon. I stort sett alla bilder vi tittade på visade nämligen tårtor där enhörningarna blundar. Förutom en enhörningstårta så ville hon även ha enhörningsmuffins och enhörningsglass! Tycker det är så roligt när barnen är så bestämda med vad de vill ha till sina kalas, man förstår ju hur viktigt det är för dem. Hon har pratat om vad hon ska ha till sitt kalas många gånger efter det sen, och det bästa av allt var att se hennes min när hon får se tårtan. Leendet och glädjen gör det verkligen värt all tid man lägger ner på tårtan. Hon gillade verkligen sin tårta!
Denna gången testade jag ett nytt recept till tårtbottnarna som kommer från duktiga En nypa socker. Jag ville ha tjocka bottnar för att få mer höjd på tårtan, och med vanliga bottnar så var jag osäker på om det skulle bli gott då de ofta blir lite torrare. Dessa blev riktigt saftiga. Jag missade att smaksätta bottnarna med lime, så jag gjorde en sirap med lime som jag fuktade bottnarna med. Detta gjorde att de blev ännu saftigare, tyvärr kom inte limesmaken fram så tydligt som jag önskade. Nästa gång ska jag istället pressa i juice och skal direkt i smeten istället och se om det blir bättre. Dekorationerna gör jag en eller två dagar innan så att de hinner stelna till ordentligt. Guldfärgen jag har använt har varit både en flytande ätbar färg och som ätbar guldspray. Det var svårt att få detaljerna helt täckande med den flytande färgen, så jag fick spraya på färg också för att få det lite mer jämnt. Jag avslutade med att dutta på ätbart guldglitter på alla gulddetaljer. Det hade min brorsdotter också varit tydligt med att det måste vara, älskar att hon har samma bild som jag har när det gäller hur enhörningar ska se ut! Hur vi ville att den skulle se ut ser ni här nedan!
Botten
250 g rumsvarmt smör
3 1/2 strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl vit sirap
5 rumsvarma ägg
3 1/4 dl rumsvarm mjölk 3%
6 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver 
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda smöret med socker, vaniljsocker och sirap luftigt och fluffigt i ca 10 min i en köksassistent med vinge.
Tillsätt äggen och mjölken lite i taget under omröring tills smeten går ihop. Sikta i mjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner i smeten. Smörj och mjöla 3 formar, ca 18 cm i diameter. Fyll formarna och grädda mitt i ugnen i ca 45-60 min. Känn med en tandpetare om bottnarna är klara - är tandpetaren torr så är de klara. Låt bottnarna kallna helt.
 
Limesirap
1/2 dl strösocker
1/2 dl vatten
saft och skal från 1 lime
 
Koka upp ingredienserna tills sockret har lösts upp. Ställ åt sidan och låt kallna.
 
Jordgubbsfyllning
500 g jordgubbar
1/2 dl strösocker
ca 4-5 msk marsanpulver
400 g Philadelphia
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
 
Mosa ihop jordgubbarna och blanda med socker. Rör i marsanpulver, ta så mycket tills massan tjocknar. Vispa ihop Philadelphia, florsocker, vaniljsocker och vispgrädde till blandningen är riktigt fast. (Du ska kunna sticka ner en sked i blandning och den ska kunna stå rakt upp). Häll i jordgubbskrämen och rör om tills allt är väl blandat. 
 
Cream cheese-frosting
200 g rumsvarmt smör
150 g Philiadelphia
200 g florsocker
2 tsk vaniljsocker
Vit färg
 
Vispa ihop alla ingredienserna tills allt är väl blandat. Om du vill få frostingen vitare så blanda i vit färg.
 
Marängsmörkräm
4 äggvitor
2 1/4 dl strösocker
250 g rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker
geléfärg i regnbågens färger
 
Vispa ihop äggvitor och socker över vattenbad till 60 grader. Häll över äggblandningen till en assistent och fortsätt att vispa på medelhastighet tills marängen svalnat, ca 5-10 min. Tillsätt en liten bit av det rumsvarma smöret i taget, se till att smöret blandas väl innan nästa bit läggs i. Tillsätt till sist vaniljsockret. Dela upp smörkrämen i sex skålar och färga i regnbågens färger.
 
Dekorationer
vit sockerpasta
svart sockerpasta
ätbar guldfärg
blå geléfärg
ätbart guldglitter
stjärnströssel i guld
guldströssel
 
Montering
Stick hål i bottnarna med en potatissticka och pensla de med med limesirap. Lägg den första tårtbottnen på ett tårtfat. Bred på jordgubbsfyllningen. Lägg på den andra tårtbottnen och bred på jordgubbsfyllning, och lägg slutligen på den sista tårtbottnen. Spackla in tårtan i cream cheese-frosting. Spritsa på marängsmörkrämen med stjärntyll.
Horn, öron, ögon och fjärilar är gjorda i sockerpasta. Dekorera tårtan med guldströssel och detaljerna i sockerpasta.
 
 
 
Har fått förfrågan hur man gör ett enhörningshorn så här kommer en kort beskrivning:
 
1. Rulla ut sockerpastan till en rulle som är tjockare i mitten och tunnare ute i ändarna.
2. Böj ihop den på mitten. 
3. Börja tvinna den och forma den så som du vill ha den. Ju mer du tvinnar den desto längre blir den. Blir den för lång är det bara att skära bort en bit nertill. 
4. Hornet är klart! Stick in ett grillspett för att kunna placera den på tårtan och låt den torka i rumstemperatur över natten så att den håller formen. Måla den i guldfärg och strö på glitter innan den placeras på tårtan.
 
 
Kategori:
Barnkalas, Tårta, Tårtfyllning

Enhörningstårta, Unicorn Tårta, Unicorn Cake, Unicorn kalas

Kommentera


Kommentarer

Maria

Hur många personer räcker denna tårtan till och vad används för färg till blommorna? Var köper man allt till dekorationerna?

Svar: Den räcker till 10-15 personer. Jag brukar alltid använda geléfärg till mina tårtor. Jag brukar köpa mycket av dekorationerna via nätet. Googla det du vill ha så får du upp bra förslag!
Cake by Mary

jennie

jag undrar vad du använde för tyll när du gjorde manen? Och vad för färger använde du för att färga in frostingarna?

Svar: Jag har använt Wiltons stjärntyll som heter 1M, men det går bra med andra stora stjärntyllar. Jag använder alltid geléfärger när jag färgar bakverk, de är dryga och man behöver inte använda så mycket för att få bra färg. Finns många bra märken som t.ex. Wilton och Progel, och de går att beställa via nätet.
Cake by Mary

Jessica

Vilken fantastisk tårta! Jag undrar hur mycket sockerpasta som behövs till enhörningshornet? Tack på förhand!

Svar: Oj, bra fråga! Lite osäker på hur mycket jag använde eftersom det var några månader sen, men det kan ha varit mellan 200-300g kanske?! Jag hade ett paket på 500g och behövde i alla fall inte använda hela.
Cake by Mary

Jessica

Hej!
Gjorde du hornet öronen och ögonen nån dag innan?hur fungerar geléfärg?

Svar: Hej!Ja, jag gjorde horn och öron dagen innan eftersom de måste torka till för att hålla formen. Ögonen är bäst att göra samma dag eftersom de måste formas lite efter tårtan, en liten lätt böj, men om man har tajt med tid så kan man göra som jag gjorde och förbereda ögonen dagen innan och plasta in dem så de inte torkar helt.
Geléfärg är väldigt drygt så man tar en tandpetare och sticker ner i burken och doppar ner i frostingen för att färga den. Väldigt viktigt att inte använda samma tandpetare för att ta mer färg, utan att man använder en ny och ren tandpetare så håller färgen längre. Eftersom färgen är så dryg så behöver man inte använda mycket färg för att få en bra färgnyans, och det gör att frostingen inte ändrar konsistens vilket det finns risk för med t.ex. karamellfärg. Geléfärg finns att köpa hos t.ex. Cervera och Panduro, men även hos många nätbutiker som Kakburken.se eller Lyckasmedmat.se. Geléfärg kallas också för Pastafärg.
Cake by Mary

Andrea

Måste bara fråga, är ju rätt längesen... men teceptet på tårtbotten, är det en sats för 3 bottnar? För gjorde dom nu och bottnarna blev inte alls sådär höga och fina som jag hoppades på...

Svar: Det var konstigt! Jag är rätt säker på att jag bara gjorde en sats till mina 3 bottnar. Jag dubbelkollade även måtten på formarna och det stämde också...
Cake by Mary

christina

hej jag undrar om du delade tårtbotten med?? och hur stor form du hade vill verkligen testa och göra en egen..

Svar: Hej!Kul att du vill prova att göra en egen Unicorn Tårta! :) Bottnarna har jag bakat i formar som är ca 18 cm i diameter. Eftersom jag fördelade smeten i 3 st formar så behövde jag inte dela dem sedan, utan staplade på varandra med fyllning emellan.
Cake by Mary