Äppelsmulpaj med tahini

I vår familj så äter vi ofta tahini, inte bara i mat utan även som pålägg till frukostmackan. Man blandar tahini med honung och brer sedan på smörgåsen. Ibland strör vi även på lite hackade nötter eller skivar på lite banan. Det är verkligen jättegott! Tahini, som är en sesampasta, har en nötig smak och jag blev lite nyfiken på att använda det i en paj. Funderade på om jag först skulle prova att göra en bananpaj med tahini då jag vet att den kombinationen funkar väl, men blev lite nyfiken på att prova att göra en äppelpaj. Jag körde lite smaktester med mina föräldrar för att se om det skulle funka med äpple och det gjorde det! Resultatet blev denna äppelsmulpaj med tahini! Det blev en härlig, smulig paj med smak av tahini och det blev gott att ha en klick vaniljglass till.
Smuldeg
100 g rumsvarmt smör
3 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl tahini
 
Fyllning
3 stora äpplen
2-3 msk strösocker
kanel
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala, kärna ur och skiva äpplena i tunna skivor. Smörj en pajform, ca 24 cm i diamter, och lägg i äpplena. Strö över socker och rikligt med kanel. Blanda ihop ingredienserna till smuldegen och strö över äpplena. Grädda pajen mitt i ugnen i 20- 30 min, tills pajen har fått fin färg. Servera pajen med vaniljglass.
 
 
Kategori:
Kanel, Paj, Tahini, Äpple

Kommentera


Kommentarer

Joanna-livet med Aspergers syndrom och Bipolär sjukdom typ 2

Så gott

Svar: Ja, den blev riktigt god med tahini! :)
Cake by Mary