Butterkaka med äpple

I fredags så tipsade en kollega mig om Lillebrors Bageri på Rörstrandsgatan och visade mig ett klipp när de fyller deras krämbullar med fyllning. Det man fick se i klippet var hur bullen svällde upp av den rejäla mängden fyllning och de såg riktigt goda ut! Eftersom bageriet ligger i närheten av där jag bor så passade jag på att prova deras berömda krämbulle (alla på jobbet pratar om den). Alltså den var ju helt underbar, det var verkligen längesen jag åt en så god vaniljbulle! Det var så mycket vaniljfyllning i den att när jag tog första bettet så kom det ut fyllning på andra sidan! Det är ju så man vill att det ska vara när man äter en vaniljbulle, en generös mängd fyllning! Det ska ju inte vara så som det kan vara ibland att man liksom letar efter fyllning och det ligger en liten klick på ena sidan. I denna var det nog mer fyllning än bulle, helt klart en bulle i min smak! Det finns inte mycket som slår en helt färsk och god bulle (deras toscabulle var fantastisk också!)...så är du i närheten av Rörstandsgatan så rekommenderar jag dig att göra ett besök hos Lillebrors Bageri!
Om vi går över till mina bullar som jag gjorde för ett tag sedan (som nästan är lika goda som Lillebrors! :)), så har jag ett favoritrecept på Butterkaka och denna gången provade jag att göra den med äppel och kanel. Det blev verkligen supergott! Butterkaka är lite av en favorit då degen blir en blandning mellan vanlig bulldeg och smördeg. Sedan är den i vanliga fall fylld med både en vaniljkräm och en vaniljfyllning, och nu så kompletterade jag alltså med äppel och kanel. Ja, du hör ju hur gott det låter och den blev verkligen fantastisk! Så för er som inte har vägarna för Lillebrors Bageri så rekommenderar jag er att göra denna! Ha en skön kväll!
Deg
175 g rumsvarmt smör
4 1/2 dl vetemjöl
25 g jäst
1/2 dl mjölk
1 ägg
1 msk strösocker
 
Vaniljkräm
1 msk mjöl
2 äggulor
2 msk strösocker
2 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
 
Smörkräm
100 g rumsvarmt smör
5 msk florsocker
 
Äppelfyllning
2-3 äpplen
2 msk brun farin
2 msk kanel
 
Rör ihop smör och mjöl i en bunke. I en annan bunke smula ner jästen. Värm mjölken till 37 grader, slå den över jästen och rör om. Vispa ner ägg och socker, och häll sedan ner allt i bunken med smörblandningen. Täck över degen och låt den jäsa i 15-20 min. 
Blanda mjöl, äggulor, socker och mjölk till vaniljkrämen i en kastrull. Låt sjuda. Ta kastrullen av värmen och blanda ner vaniljsocker. 
Rör ihop smör och florsocker till smörkräm. Skala och skär äpplena i mindre bitar. Blanda äppelbitarna med farin och kanel. 
Smörj en form, ca 24 cm i diameter. Arbeta degen på lätt mjölat bord. Ta hälften av degen och platta ut den i formen. Degen ska gå upp lite på kanten, så att inte krämen rinner ut. Häll i vaniljkrämen över degplattan. Kavla ut resten av degen till en rektangulär och bred på smörkrämen. Strö på äppelblandningen och rulla sedan ihop degen. Skär 12 bitar och ställ bitarna i formen. Täck över formen och låt jästa i ca 30 min. Värm ugnen till 200 grader och grädda kakan i 30-40 min.
 
 
Kategori:
Bullar, Kanel, Vanilj, Äpple

Äppelbutterkaka, Butterkaka med äpple, Äppel- och kanelbullar

Kommentera


Kommentarer

EVELINA

Wow, ser otroligt gott ut! :D

Svar: Tack, den blev riktigt god! :)
Cake by Mary

Sandra Natalie Svanholt

Det där ser alldeles FÖR gott ut. Det ska jag minsann prova när jag får tid över 😍🍰☕️

Svar: Den är supergod, så du måste absolut prova den! :)
Cake by Mary

Eda Salihov

Men Shitt va gott! Detta ska jag testa baka 😍

Svar: Kan verkligen rekommendera den, den var riktigt god! :)
Cake by Mary