Snabb Chokladbollspaj med havrebotten

Nyligen så hade Gille en baktävling där man skulle använda deras kakor för att skapa en ny, kreativ och god fika. Eftersom jag under tävlingsperioden hade mycket att göra fick jag inte riktigt tillfälle till att göra bakverket jag hade tänkt att tävla med. Tävlingstiden började närma sig sitt slut och näst sista dagen såg jag till att skapa mig tid så att jag kunde göra mitt bidrag som var en variant på en pavlova. När marängbottnen var färdiggräddad så lät jag den svalna i ugnen som jag stängde av. Men när man har minne som en guldfisk så har man ju glömt bort den där marängen i ugnen efter ett tag. Jag började bli hungrig och tänkte att jag börjar förbereda maten och sätter på ugnen. Efter ett tag så känner jag doften av ett bakverk och kommer då på att jag glömt att ta ut pavlovan ur ugnen! Då var jag rätt irriterad på mig själv kan jag säga! Jag bestämmer mig för att lägga upp marängenbottnen på ett tårtfat så att jag kan förbereda de andra komponenterna som ska på den sen. När jag lyfter upp den börjar den spricka lite, och jag tänker att nu får jag vara riktigt snabb med att lägga upp den så den inte går sönder ännu mer. Det ser ju lite tråkigt ut om det syns att den har gått sönder på bilderna man tar sedan, men den lilla spricka som redan bildats tänkte jag att jag lätt kan dölja. Men jag hann knappt tänka klart den tanken förrän pavlovan föll ihop totalt och blev en enda kladdig röra på diskbänken. Det var som att hela insidan hade smält, så den gick inte att använda. Jag var tvungen att tänka om och försöka komma på något annat bakverk att göra istället, något som skulle gå väldigt fort att göra då det inte fanns mycket tid kvar. Jag hade ju sedan en lång tid haft en idé om att göra en chokladbollspaj med en gräddad botten, och den kvällen insåg jag att jag skulle kunna göra en enkel och snabb variant av min grundidé på just den chokladbollspajen. Så sista tävlingsdagen var jag och handlade alla ingredienser efter jobbet, och åka snabbt hem för att sätta igång bakningen. Som tur är gick det fort så jag kunde både baka och fotografera samma kväll, och jag laddade snabbt upp mitt bidrag i vad som kändes sista stund. Men alltså, min chokladbollspaj blev så grymt god och den innehåller några av mina favoritkakor - havrekakor och chokladbollar! Botten är gjord på Gilles havrekakor och fyllningen består av deras chokladbollar. Den toppas sedan av en chokladkräm smaksatt med kaffe och här kan välja om man vill ha lite kaffesmak, då tar man bara 1/2 tsk kaffepulver. Vill man ha mycket tydlig kaffesmak så tar man 1 tsk kaffepulver istället (gillar man inte kaffe alls kan man utesluta pulvret helt!). 
Min grundidé till denna paj som jag hade från början tänker jag passa på att prova någon gång inom en snar framtid, men den här pajen blev absolut ett bra alternativ till den när man har lite bråttom!
Havrebotten
200 g havrekakor, t.ex Gille, ca 12 st
1 msk kakao
25 g smör
 
Fyllning
400 g chokladbollar ca 13 st
200 g mjölkchoklad
1-2 msk mjölk
 
Topping
1/2 dl vispgrädde
1/2-1 tsk snabbkaffepulver, t.ex Nescafé
100 g mjölkchoklad
20 g smör
kokosflingor
 
Mixa havrekakorna i en matberedare och blanda sedan i kakao. Smält smöret och blanda ihop med kaksmulorna. Tryck ut massan i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen. Mixa chokladbollarna i matberedaren tills massan är jämn. Smält chokladen och blanda ner i chokladbollsmassan. Justera konsistensen med lite mjölk om det så massan är bredbar. Bred ut fyllningen i havreskalet. Koka upp grädden till toppingen och blanda i kaffepulvret tills det har lösts upp. Hacka chokladen och häll ner i grädden, och rör om tills all choklad har smält helt. Häll i smöret och blanda tills det har smält. Häll toppingen över fyllningen och strö över lite kokosflingor.
 
 
Kategori:
Choklad, Havre, Kokos, No-bake

Chokladbollspaj, Chokladbollsfyllning, Paj med chokladbollar

Kommentera


Kommentarer

Tess

Men wow, vad gott! :D

Svar: Ja, den var farligt god... :)
Cake by Mary

Felicia

men muuuums

Svar: Ja, den var verkligen underbar....blir lite sugen på att göra den igen! :)
Cake by Mary