After Eight-tårta

I helgen hade vi kalas för min brorson som är stort fan av bakverk med mint. Det gav mig tillfälle att göra denna tårta med smak av After Eight. Jag visste precis hur jag ville ha den - chokladbottnar med en mintgrön fyllning med bitar av After Eight. Den ska spacklas in i en mintgrön marängsmörkräm med en chokladganache som rinner ner från kanterna och slutligen dekoreras med massor av After Eight-bitar i alla möjliga former. Det var det sista som var svårt att göra för jag hittade inte de sorter som jag vet att jag sett i butik. Förutom den klassiska tunna, fyrkantiga After Eight-chokladen så har jag även tidigare sett After Eight-stickor och After Eight-praliner. Jag letade som en tok efter dem i alla butiker jag passerade, men de fanns inte nånstans. Vet inte om det bara var något som kom till jul, men jag fick försöka hitta något annat. Istället köpte jag all choklad jag kunde hitta med mint. Det finns inget stort utbud, men hittade Center med mint. I en av butikerna fanns det en amerikansk hylla och där hade de Junior Mints (supergoda!) och gröna M&M's med mintsmak. Samma dag som jag skulle göra tårtan hade jag turen att hitta en chokladask med bara mintbitar i olika former, de bitarna använde jag nog mest! Jag ville inte skära i tårtan när jag fotograferade, utan tänkte att jag tar en bild av hur tårtan ser ut inuti senare under själva kalaset. Tyvärr glömde jag totalt bort det...men hoppas att bilderna nedan ändå visar hur fantastisk tårtan var!
Chokladbotten
2 ägg 
2 1/2 dl filmjölk
2 1/2 dl starkt kaffe
1 1/4 dl neutral olja, t.ex. raps- eller solrosolja
3 1/4 dl mjöl
5 dl socker
1 1/2 dl kakao
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
Smörj och mjöla 3 st engångsformar ca 20 cm i diameter. Vispa ägg, filmjölk,  olja och kaffe. Lägg i alla torra ingredienser och vispa till en jämn smet. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i ca 30-35 min. Låt de kallna innan du tar ut dem ur formarna.
 
After Eight-fyllning
300 g Philadelphiaost
150 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
4-6 droppar pepparmyntolja
ev. mintgrön geléfärg 
15 st After Eight
 
Vispa ihop ost, smör, florsocker och vaniljsocker. Smaksätt med pepparmyntoljan och färga ev. med mintgrön färg. Hacka After Eight i små bitar och blanda ner i fyllningen.
 
Marängsmörkräm
4 äggvitor
2 1/4 dl strösocker
250 g rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker
2-3 droppar pepparmyntolja
mintgrön geléfärg
 
Vispa ihop äggvitor och socker över vattenbad till 60 grader. Häll över äggblandningen till en assistent och fortsätt att vispa på medelhastighet tills marängen svalnat, ca 5-10 min. Tillsätt en liten bit av det rumsvarma smöret i taget, se till att smöret blandas väl innan nästa bit läggs i. Tillsätt till sist vaniljsockret, pepparmyntolja och färg. 
 
Chokladganache
1/2 dl vispgrädde
50 g mörk choklad
50 g mjölkchoklad
15 g smör
 
Koka upp grädden. Hacka chokladen och häll ner i grädden. Blanda sedan i smöret och rör om tills allt har smält. Låt den svalna, annars smälter smörkrämen när man häller på ganachen.
 
Garnering
Olika mintchokladbitar
 
Montering
Lägg en botten på ett fat och bred på hälften av fyllningen. Lägg på den andra botten och bred på resten av fyllningen. Lägg på den sista chokladbotten och spackla in hela tårta i marängsmörkräm. Den smörkräm som blir över kan användas till att spritsa en kant runt tårtan och dekorera ovansidan med. Häll på chokladganachen och låt den rinna ner från kanten. Dekorera med mintchokladbitar. Förvara tårtan i kylen, men ta fram minst 1 timme innan servering så smörkrämen hinner mjukna.
 
Kategori:
Barnkalas, Choklad, Mint, Tårta

After Eight-tårta, Tårta med After Eight, Minttårta

Kommentera


Kommentarer

Anonym

Hej jag undrar om man kan köra botten i samma form och sen dela i efteråt om man inte har 3 lika i storlek 20 cm.

Anonym

Hej jag undrar om man kan köra botten i samma form och sen dela i efteråt om man inte har 3 lika i storlek 20 cm.

Svar: Hej! Bottnarna blir väldigt saftiga så jag misstänker att om du gräddar de i en stor form så kommer den bli väldigt svår att dela sedan. Jag har inte heller 3 lika stora formar, utan jag brukar köpa engångsformar i aluminium som finns i de flesta livsmedelsbutiker. De funkar jättebra!
Cake by Mary

Anonym

Hur mycke olja ska man ha i chokladbotten.

Svar: Oj, sorry! Ser att jag missar att få med måttet, det ska vara dl! :)
Cake by Mary