Skumbollskladdkaka

Insåg när jag skulle döpa denna kladdkaka att skumbollen har väldigt många namn - gräddbulle, mums-mums, kokosboll, kokosmunk, kokostopp, ja det finns nog fler!  Men eftersom det bara är skum på kladdkakan så fick den heta Skumbollskladdkaka. I Jönköping så brukade vi åka till torget på lördagar och köpa en ask med gammaldags skumbollar, ni vet såna där det inte är något kex i botten utan bara skum. De brukar inte heller vara doppade i choklad utan bara i kokos. Det där mjuka skummet är ju så underbart gott - älskar det! Jag har tidigare gjort en kladdkaka med köpta skumbollar på, men denna gången ville jag göra egen så att det blir riktigt mycket fluffigt skum på! Ni ser på bilderna längre ner hur mycket gott det blev på kakan... Receptet på det fluffiga skummet hittade jag hos Dansukker, men efter att ha misslyckats efter första gången (skummet blev inte fast) så gjorde jag om tillvägagångssättet. Då gick det mycket bättre! För dig som gillar den chokladdoppade varianten så har jag en alternativ garnering som du kan använda istället. Alltså den här kladdkakan blev underbart god - du måste verkligen testa!!
2018-01-07: Korrigering av receptet då jag upptäckte att jag missat skriva med vaniljsocker i skumbollsfyllningen!
Kladdkaka
100 g smör
100 g choklad
1 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 krm salt
4 msk kakao
 
Skumtopping
2 st gelatinblad
3/4 dl vatten
1 dl glykos
2 1/2 dl strösocker
5 stora äggvitor
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
 
Garnering (kokosgarnering)
1 1/2 dl kokosflingor
1/2-1 msk kakao alt. O'Boy
 
Alternativ garnering (chokladgarnering)
200 g choklad
1 msk neutral olja, t.ex. raps- eller solrosolja
ca 1 dl kokosflingor
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en rejäl kastrull. Finhacka chokladen och häll det i det smälta smöret och rör om tills all choklad har smält. Rör i socker, vaniljsocker och ägg. Sikta i mjöl, salt och kakao. Blanda tills smeten är slät och jämn, och häll över i en smord springform, ca 20 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Låt kakan kallna helt.
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Koka vatten, glykos och strösocker i en kastrull till 116 grader. Vispa under tiden äggvitorna med 2 msk socker till ett fast skum. Vispa i hög hastighet samtidigt som den varma sockerlagen hälls över äggvitorna i en tunn stråle. Fortsätt tills marängen känns ljummen och fast. Smält gelatinbladen i en kastrull. Blanda i lite av marängen i kastrullen och vänd sedan ner allt i resterande marängsmet. Blanda väl. Smaksätt med vaniljsocker. Bred på marängsmeten över kladdkaka. 
Blanda kokosflingorna med kakao eller O'boy, och strö över marängen.
Om du hellre vill ha chokladgarnering så smält chokladen och blanda med olja. Se till att chokladen inte är varm. Häll försiktigt chokladen över marängen och bred ut den så den täcker hela kakan. Strö på kokosflingor. 
 
 
Kategori:
Barnkalas, Choklad, Kladdkaka, Kokos, Maräng

Skumbollskladdkaka, Gräddbullekladdkaka, Mums-Mums kladdkaka, Kokostoppskladdkaka

Kommentera


Kommentarer

Lisa

Den ska jag göra till helgen.
Har gjort små tidigare, jättegoda!

Svar: Åh, vad roligt! :) Meddela gärna vad du tyckte om den!
Cake by Mary

Anna

Shiiit vad god den ser ut att vara!!

Svar: Ja, den var inte helt fel kan jag säga... :) Gillar du skumbollar så måste du prova!
Cake by Mary

Laila

Men GUD vad gott =)

Svar: Ja, den var riktigt god! Absolut något jag kan rekommendera! :)
Cake by Mary

Felicia

dööör, ser såå jäkla gott ut

Svar: Den blev helt underbar...du måste testa den! :)
Cake by Mary

Kersti Johansson

Hej
Jag har en liten fråga bara, du skriver glykos. Är det samma som glykossirap.? Inte ofta jag använder sådan så jag har dålig koll.
Kersti

Svar: Hej! Ja, det stämmer! Det är samma som glykossirap.
Cake by Mary

Anonym

Hur förvarar man den tills man ska äta den? :)

Svar: Den går bra att förvara i kylen om det är lång tid tills man ska äta den. Är det kort tid så kan den stå i rumstemperatur. Har du den i kylen så kan det vara bra att ta ut den en stund innan den ska ätas så att själva kladdkakan mjuknar lite, jag tycker den blir godare då.
Cake by Mary

Anonym

Satt fel, satte 5 äggvitor i smeten, gör det någon skillnad

Svar: I kladdkakesmeten? Tillsammans med de två ägg som redan är i smeten? Konsistensen kan ju ändras, och ev kan det påverka smaken också...
Cake by Mary

Monica

Har satt 5 äggvitor i smeten av misstag hur blir kakan

Svar: Ok, men det kan nog funka i så fall! Kanske att utan blir lite ”frasigare” och kanske spricker lite...
Cake by Mary

Ida

Går det att använda något annat än gelantinblad? Är vegetarian och skulle vilja testa göra! :)

Svar: Man kan använda Agar Agar pulver som är ett växtbaserat alternativ. Dock har jag ingen erfarenhet av det då jag aldrig använt det själv, men det bör inte vara någon skillnad. Har läst att det stelnar fortare än vanligt gelatin, så man kanske får vara lite snabbare under bakningstiden.. :)
Cake by Mary