Jitterbuggare

 
Jag älskar småkakor och dessa kakor är en riktig favorit! Jitterbuggare är en klassisk kaka som består av en mördeg med marängfyllning, och just kombinationen med den spröda mördegen tillsammans med den sega marängen gör att kakorna verkligen blir supergoda! De kan vara lite trixiga att få snyggt rullade tycker jag, så de kanske inte blir de finaste kakor men när det gäller bakning så är ju det viktigast att de smakar bra! Namnet Jitterbuggare kommer från dansen jitterbugg, en dans som var populär på 30- & 40-talet. Jag bakade denna kaka ofta när jag var ung på 90-talet. Den kanske inte är så vanlig idag, för jag har hört från flera att de inte känner till Jitterbuggare. Just därför vill jag lyfta denna kaka lite extra för det är faktiskt en riktigt god kaka. Om ni provar att baka dem får ni gärna skriva en kommentar om vad ni tycker!
 
 
Jitterbuggare, ca 50 st
200 g smör
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 äggula
 
Maräng
2 äggvitor
4 msk strösocker
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker och äggula. Låt stå svalt i ca 30 min. 
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret under fortsatt vispning. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje deg till en 1/2 cm tjock rektangel, ca 15x30 cm. Bred hälften av marängen på varje del och rulla ihop dem. Lägg rullarna på en skärbräda och låt de stå kallt en stund så blir de lättare att skära. Skär i ca 1/2 cm tjocka skivor och lägg de på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen 12-15 min.
 
 
Kategori:
Afternoon Tea, Kakor, Maräng

Jitterbuggare, Småkakor, Kakor, Afternoon tea, Klassisk kaka, Sju sorters kakor

Kommentera