Äppeltoscakaka

 
 
Äntligen är äpplesäsongen här och det finns väl ingen som inte tycker om smakkombinationen äpple och kanel?! En favorit bland mjuka kakor är toscakaka med brynt smör och sist jag åt den, så kände jag att både äpple och kanel skulle funka fint i den kaka. Så tada - här har ni Äppeltoscakakan!! En saftig mjuk kaka med toner av brynt smör tillsammans med äpple och kanel, och som sedan toppas av en knäckig och god mandeltosca. Den här var verkligen gudomlig, och att ha äpple i kakor gör de bara ännu saftigare och godare tycker jag! Skulle lätt kunna äta den både till frukost, lunch och middag!!
 
 
Kaka
100 g smör
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
 
Fyllning
3-4 st äpplen
1 1/2 tsk kanel
 
Glasyr
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk eller vispgrädde
100 g mandelspån/mandelsplitt
1 tsk vaniljsocker
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en springform, ca 24 cm i diameter. Skala och kärna ur äpplena, och skär de i tunna skivor. Vänd äppelbitarna i kanel. Bryn smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt mjölblandningen, smöret och grädden i äggblandningen medan vispen går på låg hastighet. Häll smeten i formen. Tryck ner äppelbitarna i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20-25 min. Förbered under tiden glasyren genom att bryna smöret och sedan blanda i övriga ingredienser utom mandeln. Värm massan under omrörning tills allt blandat sig och tjocknat. Blanda försiktigt i mandelspån/mandelsplitt och vaniljsocker. Ta ut kakan och bred glasyren på toppen. Flytta upp kakan till mitten av ugnen och grädda ytterligare 15 min eller tills den har fått färg.
 
 
 
 
 
 
 
 
Kategori:
Afternoon Tea, Kanel, Mandel, Mjuk kaka, Äpple

Äppeltoscakaka, Toscakaka med äpple & kanel, Toscakaka med äpple, Mjuk kaka med äpple

Kommentera


Kommentarer

birgitmaria

Den här ska jag prova idag :-)

Svar: Kul, hoppas du gillar den! :)
Cake by Mary