Crème Brulée

 
Vill du ha tips på en väldigt god dessert? En dessert som inte kräver en massa konstiga ingrediernser, och som inte är för krånglig att göra? Då ska du göra den klassiska franska desserten Crème Brulée som består av en krämig och len vaniljpudding med ett tunt, knäckigt lager av karamelliserat socker på toppen. Jag älskar vaniljpudding, så för mig är det är helt magiskt att äta denna desert och man njuter verkligen av varje tugga! Desserten går dessutom att förbereda i förväg, så det gör det till en enkel dessert att bjuda på när man har en middagsbjudning. Har du aldrig ätit en Crème Brulée så måste du bara prova, du kommer inte att ångra dig!
 
 
Smet, 8 port
1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
7 äggulor
1 1/2 dl strösocker
 
Garnering
råsocker (alt. strösocker)
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp vaniljfrön, vaniljstång, grädde och mjölk i en kastrull. Ta från värmen och låt dra i 10 min. Rör ihop äggulor och socker. Ta ut vaniljstången ur gräddmjölken och häll den över äggblandningen under kraftig vispning. Fördela smeten i ugnssäkra portionsformar. Ställ formarna i vattenbad i ugnen tills de blivit fasta i konsistensen, ca 40 min. Testa genom att skaka lite på en form och se om puddingen rör sig. Låt svalna och förvara i kylen. Hit kan man förbereda crème bruléen. 
Strö över ett tunt lager med socker och bränn av med brännare eller i ugnen under grillvärme 250 grader tills sockret smält och fått fin färg. Håll dock koll så det inte bränns! 
 
 
 
 
 
Kategori:
Dessert, Nyår, Vanilj

Crème Brulée, Dessert, Efterrätt, Vaniljpudding, Klassisk dessert

Kommentera