Skumbollskaka

 
 
Förra året gjorde jag en skumbollskladdkaka som verkligen blev ett jättepopulär recept. Jag älskar verkligen skumbollar och den där mjuka, lena skumfyllningen är ju grymt god, och passar väldigt bra att även använda i bakning. Istället för kladdkaka så har jag denna gången använt en saftig chokladkaka som bas och fyllt den med skumfyllningen. För att få fyllningen i mitten av kaka så har jag använt specialformar, se bild längst ner i inlägget, och som man kan beställa på nätet. Har man inte såna formar så kan man baka kakan i vanlig form och gröpa ur kakan för att fylla med skumfyllningen. Kakan toppas sedan av en chokladganache och kokosflingor. Receptet på den saftiga chokladbotten kommer från Bakverk & Fikastunder.
 
 
Chokladkaka
1 1/2 dl kakao
3 dl strösocker
3 dl mjölk
225 g mjukt smör
3 ägg
4 1/2 dl mjöl
2 msk vaniljsocker
2,5 tsk bakpulver
 
Skumfyllning
1 st gelatinblad
2 msk vatten
1/2 dl glykos
1 1/4 dl strösocker
3 äggvitor
1 msk strösocker
1/2 msk vaniljsocker
 
Chokladganache
200 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
35 g smör
 
Topping
kokosflingor
 
Koka upp kakao och mjölk med hälften av sockret (1 1/2 dl) och låt svalna. Vispa smöret och resten av sockret poröst. Vispa ner ett  ägg i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke ch varva ner det och mjölkblandningen i smörblandning. Häll smeten i en smord specialform, se bild nedan. Alternativt i 2 st springformar, 22 cm i diameter, och grädda i 175 grader i ca 40-45 min. Känn med en sticka om de är klara. Låt kakan kallna.
Lägg gelatinbladen till fyllningen i en skål med kallt vatten. Koka vatten, glykos och strösocker i en kastrull till 116 grader. Vispa under tiden äggvitorna med 1 msk socker till ett fast skum. Vispa i hög hastighet samtidigt som den varma sockerlagen hälls över äggvitorna i en tunn stråle. Fortsätt tills marängen känns ljummen och fast. Smält gelatinbladen i en kastrull. Blanda i lite av marängen i kastrullen och vänd sedan ner allt i resterande marängsmet. Blanda väl. Smaksätt med vaniljsocker. Om du använt vanlig springform gröp i så fall ur en ring i mitten av kakan på båda delarna. Fyll gropen med skumfyllningen. Frys gärna in kakorna för att lättare kunna montera ihop kakan. 
Finhacka chokladen till ganachen. Värm grädde i en kastrull och rör ner chokladen tills det har smält. Klicka i smör och blanda ordentligt. Ställ i kylen tills ganachen är bredbar, bred den sedan över hela kakan och strö så kokosflingor. 
 
 
 
Detta är bakformen jag har använt, men det går bra att baka i en vanlig springform, då delar man kakan på mitten och gröper ur en ring i mitten. För er som är intresserade av bakformen så kommer den från Kakburken.
 
 
Kategori:
Barnkalas, Choklad, Kokos, Maräng, Mjuk kaka, Skumbollar

Skumbollskaka, Gräddbullekaka, Mums-Mumskaka, Kokostoppkaka

Kommentera


Kommentarer

Leona Löfgreen

Det lätt smarigt

Svar: Den blev jättegod! 😋👌🏼
Cake by Mary