Pepparkaksbiskvier

 
Det jag gillar med biskvier är just kombinationen med den sega mandelbotten och den lena, krämiga smörkrämen. Älskar den klassiska varianten med choklad, men det finns många goda varianter man kan göra. Så här i juletider är det roligt att använda typiska julsmaker som jag har gjort i t.ex dessa Saffransbiskvier och nu har jag även provat att göra Pepparkaksbiskvier. Båda sorterna blev grymt goda! Det är också lätt att dekorera biskvierna väldigt fint. Här har jag använt krossade pepparkakor, men det går att använda något fint strössel eller lite lingonpulver om man vill.
 
 
Biskvi
200 g mandel
3 1/2 dl florsocker
2 äggvitor
 
Fyllning
200 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
2 äggula
2 tsk vaniljsocker
1-2 msk pepparkakskrydda, efter tycke och smak
 
Garnering
200 g choklad
ev 1 msk neutral olja
krossade pepparkakor
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Skålla mandeln genom att koka upp den i vatten i 1-2 min, häll mandlarna i durkslag och spola med kallt vatten, tryck på mandeln så ska den ploppa ut ur skalet. Mal mandeln och blanda den sedan med florsocker i en bunke. Vispa upp äggvitorna och blanda ner i bunken. Blanda snabbt ihop till en smidig deg. Klicka ut massan med hjälp av två teskedar på bakplåtspappersklädd plåt. Jämna till kakorna med fuktade händer. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt kakorna kallna helt.
Vispa ihop ingredienserna till fyllningen tills du har en fluffig kräm. Bred den toppigt på kakornas undersida. Ställ i kylen ca 1 timme så att smörkrämen stelnar. 
Smält chokladen och blanda ev i neutral olja för att få chokladen mer lättarbetad. Låt den svalna något så den inte är för varm för då smälter fyllningen. Doppa biskvierna i den smälta chokladen så att smörkrämen täckts och låt dem stelna. Ringla över smält choklad och strö på krossade pepparkakor.
 
 
Kategori:
Choklad, Glutenfritt, Jul, Kakor, Mandel, Pepparkaka

Pepparkaksbiskvier, Biskvier med pepparkakssmak, Juliga biskvier, Julfika, Julkakor

Kommentera