Pepparkakstårta med ädelostkräm

 
Gillar du kombinationen pepparkaka och ädelost? Då måste du prova denna Pepparkakstårta med ädelsostkräm! Efter att jag gjort den söta varianten - Pepparkakstårta med färskostkräm - så ville jag även prova att göra en salt variant med ädelostkräm. Den blev grymt god och är perfekt att servera på t.ex. glöggmingel. Jag valde att dekorera den med fikon, päron, granatäppelkärnor och pepparkakor, men det är ju bara att ta sånt som man gillar och som passar bra till pepparkaka och ädelost.
 
 
Botten
400 g pepparkaksdeg (köpt eller egengjord)
 
Ädelostkräm
460 g ädelost
6 dl creme fraiche (34%)
 
Topping
pepparkakor
färska fikon
päron
granatäppelkärnor
smulad pepparkaka
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla ut pepparkaksdegen på bakplåtspapper. Beroende på önskad form använd antingen en bakform eller stor skål, ca 24 cm i diameter, och stansa ut 2 bottnar. Ta en mindre form och stansa ut ett hål i mitten. Om det är en stor form på botten så kan man behöva dela upp dem så de gräddas på var sin plåt. För försiktigt över pappret med botten till en plåt och grädda mitt i ugnen i ca 5 min. Låt bottnarna kallna helt. 
Mixa ihop ädelost och creme fraiche. 
Lägg ena botten på ett fat. Fyll en spritspåse med ett runt munstycke och sprita på krämen. Lägg på den andra botten och fortsätt att sprita kräm. Dekorera tårta med pepparkakor, fikon, päron och granatäppelkärnor. Låt tårta stå nån timme i kylen så att bottnarna mjuknar något, den blir lättare att dela i bitar då. 
 
 
 
Kategori:
Jul, Pepparkaka

Pepparkakstårta med ädelostkräm, Pepparkaka & ädelost, Glöggmingel, Ädelsostkräm

Kommentera


Kommentarer

IA

Nämen åh så söt! Den är heeelt underbar. Du är ju en riktig konstnär med dina verk. Så bra att du har de fotade och sparade. Sån vill jag också göra ett helt mästerverk att ställa fram.
Tack, tack

Svar: Åh, tusen tack för dina fina ord! Vad glad jag blir! :) <3
Cake by Mary

Angelica Wåhlin

Men gud, vilken fantastisk idé!

Svar: Tack snälla du! :)
Cake by Mary

Emelie

Åh vilken spännande och julig smakupplevelse! Var det hemgjorda pepparkakor? :D Kolla gärna in min matblogg förresten. God jul!
//Li

Svar: Ja, pepparkaka och ädelost är ju en oslagbar kombination! Jag kavlade ut pepparkaksdeg och stansade ut en stor form med hjälp av en pajform. Tack för tipsen, ska kolla in den! God Jul! :) Kram
Cake by Mary