Salt Kolapannacotta

 
Planerar du nyårsdessert så har du här en väldigt god och enkel dessert som du kan göra! Salt kola är en smak som de flesta gillar och i form av en pannacotta blir den len och krämig. Även om pannacottan är god som den är, så blir den ännu godare om du toppar den med kanderade nötter. Jag använde pekannötter denna gången, men det funkar även med mandel eller valnötter. Gillar du kombon salt-sött så strör du på lite flingsalt över de kanderade nötterna, men det går att utesluta om man vill. Du kan även justera saltmängden i pannacottan efter tycke och smak. 
 
 
Pannacotta, 6-8 port.
3 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 burk karamelliserad mjölk (á 397g)
1/2 tsk flingsalt
 
Kanderade nötter
1 dl nötter, t.ex. mandel, pekannötter eller valnötter
1 dl strösocker
1 msk vatten
1/4 tsk flingsalt
 
Topping
vispad grädde
kanderade nötter
chokladkrisp
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Koka upp grädde och rör i den karamelliserade mjölken. Lägg i gelatinbladen och rör runt så de smälter. Häll slutligen i flingsalt. Häll upp i formar eller glas. Låt stelna i kylen i minst 6 timmar, men gärna över natten.
Värm socker och vatten i en vid kastrull. Häll i nötterna och rör om tills sockret har smält och fått en gyllene färg. Häll upp på en plåt med bakplåtspapper och separera nötter snabbt med två gafflar. Strö över saltet. Hacka de i bitar när de kallnat. Garnera pannacottan med lite vispad grädde, de kanderade nötterna och chokladkrisp.
 
 
 
 
 
 
Kategori:
Dessert, Jul, Kola, Nyår, Påsk

Salt Kolapannacotta, Salt Dulce de leche-pannacotta, Nyårsdessert, Dessert, Pannacotta

Kommentera


Kommentarer

Marie Bergman

Mums vad gott :)

Svar: Den var supergod, så den får du prova! :)
Cake by Mary

Beatrice Jakobsson - Fotograf

Mums vad gott! :)

Svar: Denna dessert är så ljuvlig, och de kanderade nötterna är verkligen pricken över i:et! :)
Cake by Mary

Ajli Müller

De är så vackra i färgen också! Allt med kola och nötter går hem hos mig kan jag be att få tala om ;)

Svar: Ja, hos mig också!! :)
Cake by Mary

Tess

Wow, vad gott! Dina bilder är magiska :) Mums!

Svar: Tack, vad roligt att höra! :)
Cake by Mary

Cecilia

Hej!
Kan man minska antalet gelatinblad för att få det lite lösare i konsistensen?
Tycker ibland att pannacotta blir så stabbigt.
Jag skulle vilja ha ett mellanting på mousse och pannacotta.

Svar: Hej! Nu var det ett tag sedan jag gjorde denna, så minns inte hur mjuk den blev. Har för mig att den var just så där krämig som man vill ha den. Funderar på om den kanske blir för lös om du skulle minska ner med ett gelatinblad. Du skulle kunna testa att minska med ett blad eller kanske bara ett halvt, men jag är osäker på om du kan rädda upp den sen genom att tillsätta gelatin i efterhand. Jag har aldrig provat att rädda en för lös pannacotta! :) Om du vill kan jag testa?
Cake by Mary

Cecilia

Hej igen!
Haha, har du inget annat för dig så får du gärna provlaga den salta kolapannacottan med mindre mängd gelatin.
Jag har köpt agar agar till ett annat recept, kan det ersätta gelatinblad tror du?
//Cecilia

Svar: Hej!Nu har jag testat att minska ner på gelatinbladen. Jag testade med både 2,5 st och 2 st. När jag hade 2 st så blev pannacottan väldigt mjukt, och håller inte formen riktigt. 2,5 blev lite bättre, fortfarande rätt mjuk men håller formen lite bättre. Min rekommendation är forfarande 3 st, men det går att minska ner om man skulle vilja. Serverar du pannacotta i glas/skål så funkar det ju att den är lite mjukare.
Du kan ersätta gelatinblad med agar agar, det bör stå på förpackningen hur mycket du måste använda för att ersätta ett blad.
Cake by Mary