CakeByMary

En blogg om bakning...

Nougatkaka med Daim

Publicerad 2018-02-27 22:02:23 i Choklad, Mjuk kaka, Nougat,

Jag har samlat på recept så länge som jag kan minnas, och det är alltid roligt att gå igenom gamla häften och se vad man har samlat på sig för härliga recept. Detta är en sådan och det lustiga är att det är första gången nu som jag gör den! Den består av en saftig och mjuk chokladkaka med daimbitar. Kakan toppas sedan med nougat och mer daim. Eftersom den var så saftig så höll den inte ihop riktigt när man skar upp en bit när kakan fortfarande var varm. Det gick mycket bättre att få fina bitar när kakan hade fått kallna. Jag som älskar nougat hade kunnat tänka mig lite extra nougat på kakan! Det var så roligt att äntligen ha fått prova detta recept!
Kaka
125 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
1 st dubbel-Daim á 56 g
 
Garnering
100 g nougat
1 st dubbel-Daim á 56 g
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver och blanda ner detta i äggsmeten växelvis med mjölken. Blanda i smöret. Hacka daimen och rör ner i smeten. Smöra och bröa en avlång form, ca 1 1/2 l, och häll i smeten. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Stjälpa upp kakan på ett fat. Hyvla eller skär nougaten tunt och lägg på den varma kakan. Hacka daimen och strö över den smälta nougaten. 
 
 

Susannabullar

Publicerad 2018-02-25 22:25:22 i Bullar, Vanilj,

Dessa bullar är verkligen nostalgi för mig! Det är nämligen bullar som mamma brukade baka när man var ung. Efter kanelbullarna och vaniljbullar så var dessa mina favoriter på den tiden. De blev så härligt mjuka och var så goda med sin smörfyllning som är smaksatt med vanilj. De är godast nygräddade, så jag rekommenderar att man bakar de samma dag som de ska ätas. Dagen efter kan de bli lite torra men värmer man de lite försiktigt så blir de mjuka igen. Gillar du Wallonbullar så kommer du att gilla dessa då de påminner lite om dem!
Bullar, 30 st
50 g jäst
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
3 ägg
ca 6 dl vetemjöl
 
Fyllning
150 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
 
Pensling
1 uppvispat ägg
 
Garnering
mandelspån
pärlsocker
 
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll den över jästen, rör om tills det löses upp. Tillsätt 4 dl mjöl och arbeta ihop till en deg. Låt degen jästa under en duk i 30 min. Arbeta sedan in smör, socker, ägg och till sist mjöl (ca 6 dl). Börja med 5 dl och tillsätt ytterligare 1 dl mjöl om det behövs. Arbeta inte degen för mycket. 
Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Ställ 30 st folieformar på plåt. Dela fyllningen i två delar. Använd den ena delen och lägg en klick i botten på varje form. Tag upp degen på mjölat bakbord och dela degen i 30 bitar. Forma till bollar och lägg i formarna. Tryck ner resten av fyllningen i mitten av bullarna med hjälp av två teskedar. Låt bullarna jäsa i ca 40 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med ägg och strö på mandelspån och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 8 min. 
 
 
Andra goda bullar:
 
 
 
 
 
 
 

Brysselkex

Publicerad 2018-02-23 19:08:00 i Afternoon Tea, Kakor,

Har du varit med om att du gått ut ur en klädbutik och av misstag fått med dig en behå? Det har nämligen jag! Det hände när jag var runt 18 år och gick i skola, så att ha en ryggsäck på ryggen var ju inte ovanligt då. Skolan låg inne i stan och jag passade på att gå lite i klädbutiker efter sista lektionen. Jag gick in på Lindex för att kika på underkläder. Vid en plats i butiken så var gången väldigt trång, så när jag vände mig där råkade jag riva ner några behåar med min ryggsäck. Jag hängde tillbaka alla igen och kände att jag tittat klart, så jag bestämde mig för att lämna butiken och ta bussen hem. Väl ute på gatan så tyckte jag att det var väldigt många som tittade på mig. Det kändes väldigt konstigt och jag förstod inte riktigt varför de tittade på mig. Jag började torka mig runt munnen för jag trodde att jag kanske hade något kladd i ansiktet som gjorde att folk kollade så. På väg till bussen så kikade jag på skyltdockorna i ett stort skyltfönster samtidigt som jag passerade. Av en slump då så ser jag att jag har något på min ryggsäck! Jag tar av mig ryggsäcken och ser att det sitter fast en sån där gigantiskt stor, beige behå som gamla tanter brukar ha. Jag minns att jag blev jättegenerad (som man alltid blir i den åldern) och visste inte vart jag skulle ta vägen. Jag var förvånad över att inte larmet hade tjutit när jag gick ut ur butiken och ser då att det bara sitter en sån där färgklämma på plagget och inget larm. Jag gick snabbt tillbaka till butiken och lämnade tillbaka behån. Minns så väl att jag tyckte det hela var jättepinsamt, och undrade om folk trodde den gigantiska tantbehån var min?! Var dock väldigt glad att jag inte hann kliva på bussen med den där behån på ryggen...undra hur reaktionerna hade blivit då?
Även om jag inte var tant då så kanske jag är det nu, men det bryr jag mig inte om! Vet att det finns de som tycker man är tant för att man bakar småkakor, men jag älskar verkligen småkakor! Skulle lätt kunna fika på bara småkakor tillsammans med en stor kopp te, mums! Jag gillar de klassiska recepten och bestämde mig för att jag måste ha med alla favoriter på bloggen. Har bl.a. hallongrottor och kolakakor sedan tidigare, och nu fick det bli dags för brysselkex. Fint med det färgade sockret runt kanten och färgen kan man variera efter tillfället. De är perfekta att frysa in och ta fram när det är dags för fikastund! 
Brysselkex, ca 40 st
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
200 g smör
 
Garnering
färgat strösocker
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Arbeta snabbt ihop degen i en matberedare eller för hand. Forma degen till rullar ca 4 cm i diameter. Rulla dem i socker. Ställ in rullarna i kylen en stund och skär de sedan i skivor, ca 5 mm tjocka. Lägg ut kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min.
 
 
 
Kolakakor
 
Vaniljhorn 
 
 
Hallongrottor
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Cake by Mary

Välkommen till min blogg! Maria heter jag och bor i Stockholm. Jag tycker det är otroligt roligt med både matlagning och bakning, och här på bloggen kommer ni att få ta del av min bakvärld. Följ mig när jag bakar alla typer av bakverk, hämtar inspiration till min bakning och delar med mig av recept och tips. Ett och annat matlagningsinlägg kanske också kommer med... :) Enjoy! Vill du kontakta mig så nås jag på: cakebymary8@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela