Brysselkex

Har du varit med om att du gått ut ur en klädbutik och av misstag fått med dig en behå? Det har nämligen jag! Det hände när jag var runt 18 år och gick i skola, så att ha en ryggsäck på ryggen var ju inte ovanligt då. Skolan låg inne i stan och jag passade på att gå lite i klädbutiker efter sista lektionen. Jag gick in på Lindex för att kika på underkläder. Vid en plats i butiken så var gången väldigt trång, så när jag vände mig där råkade jag riva ner några behåar med min ryggsäck. Jag hängde tillbaka alla igen och kände att jag tittat klart, så jag bestämde mig för att lämna butiken och ta bussen hem. Väl ute på gatan så tyckte jag att det var väldigt många som tittade på mig. Det kändes väldigt konstigt och jag förstod inte riktigt varför de tittade på mig. Jag började torka mig runt munnen för jag trodde att jag kanske hade något kladd i ansiktet som gjorde att folk kollade så. På väg till bussen så kikade jag på skyltdockorna i ett stort skyltfönster samtidigt som jag passerade. Av en slump då så ser jag att jag har något på min ryggsäck! Jag tar av mig ryggsäcken och ser att det sitter fast en sån där gigantiskt stor, beige behå som gamla tanter brukar ha. Jag minns att jag blev jättegenerad (som man alltid blir i den åldern) och visste inte vart jag skulle ta vägen. Jag var förvånad över att inte larmet hade tjutit när jag gick ut ur butiken och ser då att det bara sitter en sån där färgklämma på plagget och inget larm. Jag gick snabbt tillbaka till butiken och lämnade tillbaka behån. Minns så väl att jag tyckte det hela var jättepinsamt, och undrade om folk trodde den gigantiska tantbehån var min?! Var dock väldigt glad att jag inte hann kliva på bussen med den där behån på ryggen...undra hur reaktionerna hade blivit då?
Även om jag inte var tant då så kanske jag är det nu, men det bryr jag mig inte om! Vet att det finns de som tycker man är tant för att man bakar småkakor, men jag älskar verkligen småkakor! Skulle lätt kunna fika på bara småkakor tillsammans med en stor kopp te, mums! Jag gillar de klassiska recepten och bestämde mig för att jag måste ha med alla favoriter på bloggen. Har bl.a. hallongrottor och kolakakor sedan tidigare, och nu fick det bli dags för brysselkex. Fint med det färgade sockret runt kanten och färgen kan man variera efter tillfället. De är perfekta att frysa in och ta fram när det är dags för fikastund! 
Brysselkex, ca 40 st
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
200 g smör
 
Garnering
färgat strösocker
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Arbeta snabbt ihop degen i en matberedare eller för hand. Forma degen till rullar ca 4 cm i diameter. Rulla dem i socker. Ställ in rullarna i kylen en stund och skär de sedan i skivor, ca 5 mm tjocka. Lägg ut kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min.
 
 
 
Kolakakor
 
Vaniljhorn 
 
 
Hallongrottor
 
 
 
 
 
Kategori:
Afternoon Tea, Kakor

Brysselkex, Fika, Klassiska kakor, Småkakor, Afternoon tea

Kommentera


Kommentarer

birgitmaria

Ha ha ... synd att det inte var en bh i rätt storlek ;-)
Småkakor är farligt goda och jag gillar att de är lite "tantiga"

Svar: Hahahaha...ja, det var nog det jag tänkte då också! Rätt storlek och en snyggare modell! :) Håller med dig om att småkakor är farligt goda...och eftersom de oftast är små så är det ju lätt att äta många! Skönt att höra att jag inte är ensam om att gilla "tantiga" kakor! :)
Cake by Mary