Saftig sockerkaka med brynt smör

Sockerkaka var nog bland de första bakverken som jag provade på att göra själv. Minns att vi ofta bakade sockerkaka hemma, och det var ett av min farmors favoritbakverk. Min farmor gick bort för några år sedan, men jag tänker fortfarande alltid på henne när jag bakar sockerkaka. Godast tyckte hon det var när man bröade formen med kokosflingor. Men denna gången gjorde jag en sockerkaka med brynt smör, och jag tror verkligen hon hade gillat denna. Inte bara för den goda smaken som brynt smör ger utan också för att den blir väldigt saftig. Den var fortfarande väldigt saftig dagen efter (hade plastat in den och förvarat i rumstemperatur). Receptet hittade jag hos Frostrosor.nu när jag sökte efter den saftigaste sockerkakan på nätet, dock valde jag att smaksatta kakan med vanilj och brynt smör. Detta var helt klart ett av de bättre receptet jag provat för sockerkaka, och jag tror min farmor skulle hålla med mig!
Sockerkaka
100 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 dl mjölk
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Bryn smöret tills det har fått en ljusbrun färg och en nötaktig doft. Ställ åt sidan och låt svalna något. 
Smörj och bröa en form. Vispa ägg och socker tills det är vitt och pösigt. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke, och vänd ner i äggsmeten. Häll i det smälta smöret och mjölken. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30-40 min. Prova om kakan är klar genom att sticka ner en tandpetare i kakan, om stickan är torr så är kakan klar. 
 
Kategori:
Afternoon Tea, Mjuk kaka, Vanilj

Saftigaste sockerkakan, Sockerkaka med brynt smör, Klassisk fika, Sockerkaka

Kommentera


Kommentarer

Ajli Müller

den ser underbar ut! <3

Svar: Tack, den blev riktigt saftig och god! :)
Cake by Mary

Amanda Hurtigh

Gud vad gott det såg ut, så gott med en riktigt saftig sockerkaka..

Svar: Tack! :) Ja, jag håller verkligen med!
Cake by Mary

Amanda Hurtigh

Gud vad gott det såg ut, så gott med en riktigt saftig sockerkaka..

Anonym

Gjorde den häromdagen men den blev väldigt smetig i mitten som jag fick skära bort. Men smaken var bra.

Svar: Ok, vad tråkigt att den blev så smetig! Det låter som att du borde haft inne kakan lite längre tid i ugnen. Alla ugnar är olika så bästa sättet är att känna med en sticka om kakan är klar. Är stickan torr, så är kakan färdig!
Cake by Mary