Semlor

Semmeldagen, eller fettisdagen som den också kallas, måste vara en av de mest firade temadagarna vi har här i Sverige. Man säljer ohyggligt många semlor just denna dag och det är nog väldigt många som bakar egna hemma också! Jag älskar den klassiska semlan, men jag äter den helst med en hemmagjord mandelmassa. Jag har aldrig varit riktigt förtjust i köpemandelmassa, men tycker att den hemmagjorda är gudomlig! När det gäller semlor så tycker jag fyllningen är helt avgörande. För mig så ska den perfekta semlan ha en luftig och lätt bulle med tydlig kardemummasmak, den får absolut inte vara torr och helst inte kompakt. Den ska mycket fyllning (hemmagjord förstås!) och lagom med fluffig grädde. Hur ska din favoritsemla vara?
Problemet oftast när man köper semlor är att fyllningen kan variera väldigt, antingen är den inte god eller så har man snålat för mycket med fyllningen. Nackdelen när man bakar egna hemma är att bullarna blir för kompakta. Inte alls så där luftiga och lätta som hos bagerierna. Därför tänkte jag att jag i år ska försöka hitta ett riktigt bra recept på en god semmelbulle. Jag har hört mycket gott om Roy Fares semmelbullar, så jag tänkte att jag börjar med att testa hans. Jag tror inte jag behöver leta vidare, för jag hitta rätt på direkten!! Dessa bullar blev precis som hos bagerierna, riktigt luftiga och lätta! Nu har jag äntligen fått min perfekta semla!!
 
Fördeg
200 g mjölk (2 dl)
25 g jäst
260 g vetemjöl (4 dl)
 
Vetedeg
160 g vetemjöl (3 dl)
1 ägg
2 g salt (1/2 tsk)
5 g malen kardemumma (1 msk)
100 g rumsvarmt smör
85 g strösocker (1 dl)
 
Semmelfyllning
200 g mandel
200 g strösocker
2 msk mjölk
2 msk vaniljsocker
2 dl vaniljkräm
 
Tillbehör
vispad grädde
 
Garnering
florsocker
 
Värm upp mjölken till fingervarmt. Lös upp jästen i mjölken och blanda sedan i mjölet. Kör det i en köksassistent på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min.
Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet sen lite  snabbare i cirka 7 minuter tills degen blivit glansig och känns elastisk. Dela degen på 14 lika stora bitar, cirka 60 g/st. Runda bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 1,5-2 timmar. Grädda mitt i ugnen på 210 grader i ca 8-10 min, tills bullen fått en fin gyllenbrun färg. När bullarna svalat, klipp en triangel och lyft bort locket. Mixa mandel och socker i en matberedare. Häll sedan i mjölk och vaniljsocker. Rör sedan ihop mandelmassan med vaniljkräm. Fyll sedan bullarna med mandelmassa. Vispa grädden och spritsa ovanpå mandelmassan. Lägg på locket och garnera med florsocker.
 
 
 
 
Kategori:
Bakelse, Bullar, Kardemumma, Mandel

Semlor, Semlor med hemmagjord mandelmassa, Semla

Kommentera


Kommentarer

birgitmaria

Jag är väl lite konstig, men jag gillar när semlor är lite kompakta och "tunga" *skratt*

Svar: Haha...nädå, jag känner flera som gillar dem mer kompakta, så du är inte ensam! :)
Cake by Mary