Skumbollar

Skönt med en lugn söndag, särskilt efter några dagar när det har varit full fart i stort sett hela tiden. Har ni en myssöndag där hemma och är lite sugna på något gott att äta så måste jag ju tipsa om skumbollar! Det är ju grymt gott och egentligen ganska enkelt att göra! Vill du ha klassiska med rån i botten så är det bara att byta till det. Jag valde att ha Bragokex denna gången. Välj om du sedan vill ha kokos på eller inte. Jag brukar köra med kokos då jag tycker det är väldigt gott! Skumbollarna går bra att frysa in och sedan är det bara att ta fram när suget sätter in! 
Skumbollar, ca 30 st
30 st Bragokex
2 st gelatinblad
3/4 dl vatten
1 dl glykos
2 1/2 dl strösocker
5 stora äggvitor
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
 
Garnering
200 g choklad
lite neutral olja, t.ex. raps
ev. kokosflingor
 
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Koka vatten, glykos och strösocker i en kastrull till 116 grader. Vispa under tiden äggvitorna med 2 msk socker till ett fast skum. Vispa i hög hastighet samtidigt som den varma sockerlagen hälls över äggvitorna i en tunn stråle. Fortsätt tills marängen känns ljummen och fast. Smält gelatinbladen i en kastrull. Blanda i lite av marängen i kastrullen och vänd sedan ner allt i resterande marängsmet. Blanda väl. Smaksätt med vaniljsocker. Häll marängsmeten i en spritspåse och spritsa över kexen. Ställ de i frysen 30-60 min. Smält under tiden chokladen och blanda med lite olja, så blir den lättare att jobba med. Doppa skumbollarna i chokladen. Strö ev. på kokosflingor. 
 
 
Fler skumbollsrecept:
 
 
Skumbollskladdkaka
 
Skumbollsrulle
 
 
 
 
 
 
Kategori:
Bakelse, Barnkalas, Choklad, Kokos, Maräng

Skumbollar, Gräddbullar, Kokosbollar

Kommentera


Kommentarer

Jennie

Åh, vad gott

Svar: Ja, verkligen! Superenkelt att göra själv! :)
Cake by Mary