Susannabullar

Dessa bullar är verkligen nostalgi för mig! Det är nämligen bullar som mamma brukade baka när man var ung. Efter kanelbullarna och vaniljbullar så var dessa mina favoriter på den tiden. De blev så härligt mjuka och var så goda med sin smörfyllning som är smaksatt med vanilj. De är godast nygräddade, så jag rekommenderar att man bakar de samma dag som de ska ätas. Dagen efter kan de bli lite torra men värmer man de lite försiktigt så blir de mjuka igen. Gillar du Wallonbullar så kommer du att gilla dessa då de påminner lite om dem!
Bullar, 30 st
50 g jäst
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
3 ägg
ca 6 dl vetemjöl
 
Fyllning
150 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
 
Pensling
1 uppvispat ägg
 
Garnering
mandelspån
pärlsocker
 
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll den över jästen, rör om tills det löses upp. Tillsätt 4 dl mjöl och arbeta ihop till en deg. Låt degen jästa under en duk i 30 min. Arbeta sedan in smör, socker, ägg och till sist mjöl (ca 6 dl). Börja med 5 dl och tillsätt ytterligare 1 dl mjöl om det behövs. Arbeta inte degen för mycket. 
Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Ställ 30 st folieformar på plåt. Dela fyllningen i två delar. Använd den ena delen och lägg en klick i botten på varje form. Tag upp degen på mjölat bakbord och dela degen i 30 bitar. Forma till bollar och lägg i formarna. Tryck ner resten av fyllningen i mitten av bullarna med hjälp av två teskedar. Låt bullarna jäsa i ca 40 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med ägg och strö på mandelspån och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 8 min. 
 
 
Andra goda bullar:
 
 
 
 
 
 
 

Kategori:
Bullar, Vanilj

Susannabullar, Bullar med smörfyllning, Saftiga bullar

Kommentera