Powered by Jasper Roberts - Blog

CakeByMary

En blogg om bakning...

Kardemummadrömmar

Publicerad 2018-01-31 23:00:14 i Afternoon Tea, Kakor, Kardemumma,

Jag har med åren blivit mer och mer förtjust i kardemumma. Den största anledningen till det är nog att jag de senaste åren använder nystött kardemumma i mina bakverk istället för färdigmald, och det gör att bakverken blir så mycket godare. Så ett tips till er som gärna bakar med kardemumma är just att använda kardekummakärnor som ni mortlar! Det är just de mortlade kärnorna som verkligen ger dessa kardemummadrömmar en härlig smak, och de blir nästan lite beroendeframkallande! Underbara kakor som smälter i munnen...
Kardemummadrömmar, ca 50 st
100 g smör (rumsvarmt)
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl olja
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl
2 tsk kardemummakärnor
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Rör smör, socker och vaniljsocker smidigt. Tillsätt oljan lite i sänder. Blanda hjorthornssalt med lite mjöl och rör ner det i degen. Arbeta sedan in resten av mjölet. Mortla kardemummakärnorna och blanda ner i degen. Forma till bollar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min.
 

Semmelrulltårta

Publicerad 2018-01-29 21:15:00 i Bakelse, Kardemumma, Mandel, Rulltårta,

Det är mycket semlor i flödena just nu...både på facebook och på instagram. Man ser alla möjliga varianter på semlor och alla möjliga smaker också för den delen också - Nutellasemla, blåbärsemla, vaniljsemla och prinsessemla. Det finns verkligen en semla för alla! Även om jag tycker att den klassiska semlan är svår att slå så gillar jag ändå att det finns andra snabb-bakande varianter för dagar när man inte har tid att vänta på en deg som ska jäsa. Som den här Semmelrulltårtan! Här pratar vi verkligen snabb-bakande, rulltårtan gräddas på ca 5 min! Fyllningen kan man mixa ihop snabbt under tiden kakan gräddas så jag skulle nog gissa att man kan göra denna på typ 30 minuter! Fyllningen är gudomlig och går hem även hos dem som inte gillar mandelmassa. Välj att servera den som en semmelrulltårta eller skär den i bitar och spritsa grädde på varje bit och servera den som en semmelbakelse!
Rulltårta
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 tsk kardemummakärnor
1/2 dl grädde eller mjölk
 
Semmelfyllning
200 g mandel
200 g strösocker
2 msk mjölk
2 msk vaniljsocker
2 dl vaniljkräm
 
Garnering
vispad grädde
florsocker
ev. hackad mandel, gärna rostad
 
Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och mortlade kardemummakärnor och vänd ner i äggblandningen. Tillsätt grädden/mjölken och rör till en jämn smet. Bred ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt/form, ca 30x40 cm. Grädda mitt i ugnen i ca 5 min. Strö ut socker på ett bakplåtspapper. Stjälp upp botten på det sockrade papperet och dra bort papperet som kakan gräddats på. Låt svalna.
Mixa mandel och socker i en matberedare. Häll sedan i mjölk och vaniljsocker. Rör sedan ihop massan med vaniljkräm. Bred fyllningen på kakan. Rulla ihop till en rulltårta från ena långsidan. Garnera med vispad grädde och pudra över lite florsocker. Strö ev. över lite hackad mandel. 
Dela rulltårtan i bitar och servera den som en semmelbakelse! 
 
 

Snackskladdkaka - en riktig fredagsmyskaka

Publicerad 2018-01-26 06:38:05 i Choklad, Kladdkaka, Snacks,

Då var det fredag igen och för många så myser man lite extra på fredagar.  Man dukar upp lite godsaker som man njuter av framför tv:n och nu när det är mörkt så är det ju härligt att tända lite ljus som extra mysfaktor. Ibland kan det vara svårt att bestämma sig för om man ska mysa med en härlig kaka eller om man bara ska ha gott snacks. Nu behöver du inte välja längre, du kan nämligen kombinera båda! Detta är den optimala fredagsmyskaka - en riktigt härlig snackskladdkaka!! Den har en chokladig och kladdig kaka i botten och sedan är det bara att toppa den med snacks blandat med choklad. Låter det konstigt?! Det som kanske är konstigt är att det är förvånande gott att kombinera snacks med choklad. Popcorn och nötter är väl lite vanligare än ostbågar och potatischips, men du måste verkligen prova för att förstå hur gott det är! Längst ner i inlägget får du fler tips på vad man kan baka med snacks för er som vågar prova!
Kladdkaka
100 g smör
100 g mjölkchoklad
1 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 krm salt
 
Topping
2 stora nävar popcorn
2 stora nävar cheez doodles
2 stora nävar salta potatischips
100 g choklad
ev. salta jordnötter 
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en stor kastrull. Hacka chokladen och häll i smöret. Ta av kastrullen från plattan och rör om tills all choklad har smält. Häll i de övriga ingredienserna och rör om tills allt är väl blandat. Häll smeten i en smörad form. Grädda sedan kakan mitt i ugnen i ca 15-20 min. Blanda snacksen i en bunke. Smält chokladen och häll över snacksen och rör runt. Häll snacksen över kladdkakan. Strö ev. över de salta jordnötterna. Vill man kan man ringla över lite mer smält choklad.
 
 
Prova även dessa recept med snacks:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Cake by Mary

Välkommen till min blogg! Maria heter jag och bor i Stockholm. Jag tycker det är otroligt roligt med både matlagning och bakning, och här på bloggen kommer ni att få ta del av min bakvärld. Följ mig när jag bakar alla typer av bakverk, hämtar inspiration till min bakning och delar med mig av recept och tips. Ett och annat matlagningsinlägg kanske också kommer med... :) Enjoy! Vill du kontakta mig så nås jag på: cakebymary8@gmail.com





Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

 
mytasteswe.com

Prenumerera och dela