Semmelrulltårta

Det är mycket semlor i flödena just nu...både på facebook och på instagram. Man ser alla möjliga varianter på semlor och alla möjliga smaker också för den delen också - Nutellasemla, blåbärsemla, vaniljsemla och prinsessemla. Det finns verkligen en semla för alla! Även om jag tycker att den klassiska semlan är svår att slå så gillar jag ändå att det finns andra snabb-bakande varianter för dagar när man inte har tid att vänta på en deg som ska jäsa. Som den här Semmelrulltårtan! Här pratar vi verkligen snabb-bakande, rulltårtan gräddas på ca 5 min! Fyllningen kan man mixa ihop snabbt under tiden kakan gräddas så jag skulle nog gissa att man kan göra denna på typ 30 minuter! Fyllningen är gudomlig och går hem även hos dem som inte gillar mandelmassa. Välj att servera den som en semmelrulltårta eller skär den i bitar och spritsa grädde på varje bit och servera den som en semmelbakelse!
Rulltårta
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 tsk kardemummakärnor
1/2 dl grädde eller mjölk
 
Semmelfyllning
200 g mandel
200 g strösocker
2 msk mjölk
2 msk vaniljsocker
2 dl vaniljkräm
 
Garnering
vispad grädde
florsocker
ev. hackad mandel, gärna rostad
 
Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och mortlade kardemummakärnor och vänd ner i äggblandningen. Tillsätt grädden/mjölken och rör till en jämn smet. Bred ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt/form, ca 30x40 cm. Grädda mitt i ugnen i ca 5 min. Strö ut socker på ett bakplåtspapper. Stjälp upp botten på det sockrade papperet och dra bort papperet som kakan gräddats på. Låt svalna.
Mixa mandel och socker i en matberedare. Häll sedan i mjölk och vaniljsocker. Rör sedan ihop massan med vaniljkräm. Bred fyllningen på kakan. Rulla ihop till en rulltårta från ena långsidan. Garnera med vispad grädde och pudra över lite florsocker. Strö ev. över lite hackad mandel. 
Dela rulltårtan i bitar och servera den som en semmelbakelse! 
 
 
Kategori:
Bakelse, Kardemumma, Mandel, Rulltårta

Semmelrulltårta, Semmelbakelse, Rulltårta med semmelfyllning

Kommentera


Kommentarer

Erika

Vad är det för vaniljpulver som ska vara i fyllningen?

Svar: Sorry, det har tidigare stått fel receptet! Det har ska vara vaniljsocker istället för vaniljpulver.
Cake by Mary

karn sjödin

Det står ju vaniljsocker och även vaniljkräm det blev ju så löst hur ska det stå ireceptet

Svar: Det ska vara både vaniljsocker och vaniljkräm i fyllningen. Vill man så kan man utesluta vaniljsockret. Har du använt marsankräm? Den blir ju fastare när den får stå en stund.
Cake by Mary